Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump drar tillbaka kritiserad nominering av miljörådgivare

Donald Trump drar tillbaka den kontroversiella nomineringen av Kathleen Hartnett White, skeptiker till klimatförändringarna, till miljörådgivare. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Kathleen Hartnett White är en uttalad skeptiker till klimatförändringarna och har förespråkat en ökad användning av fossila bränslen.

Donald Trump drar tillbaka den kontroversiella nomineringen av Kathleen Hartnett White, skeptiker till klimatförändringarna, till miljörådgivare.

Det hävdar tre källor för Washington Post. 

Hon har tidigare kritiserats efter sitt uttalande om att människor troligen bidragit till klimatförändringarna men att hon anser att "omfattningen är väldigt oklar".

Det var i oktober förra året som Donald Trump meddelade att han nominerar Kathleen Hartnett White till posten som miljörådgivare. Nomineringen skapade kontrovers med anledning av hennes uttalanden om klimatförändringarna. 

Kathleen Hartnett White ifrågasätter klimatförändringarna

– Jag är inte en vetenskapsman, men med den kunskap jag har så har jag många frågor som fortfarande är obesvarade när det fäller den nuvarande klimatpolitiken. Vi måste ha en mer exakt förklaring av den roll människan spelat och den roll naturen själv spelat, sa hon under en utfrågning i senaten i november förra året enligt Washington Post. 

Hon har även förespråkat en ökad användning av fossila bränslen.

Bara dagar innan det uttalandet redovisades en omfattande klimatrapport, sammanställd av omkring ett dussin olika myndigheter, som visade att det i inte fanns någon annan övertygande förklaring" förutom att det var människan som låg bakom klimatförändringarna de senaste 70 åren.

 

LÄS MER:  Därför ses Trump som ett hot mot vår planet 

 

Trump drar tillbaka nomineringen av Kathleen Hartnett White

Nomineringen av henne fick inget större stöd och tillsammans med ett antal andra nomineringar skickade senaten tillbaka den till Vita huset i slutet av 2017. 

Donald Trump nominerade Kathleen Hartnett White igen men drar nu tillbaka nomineringen. Beslutet möttes av hurrarop från demokraterna.

"I det här fallet var det tydligt, redan i ett tidigt skede, att det här inte var rätt jobb för Kathleen Hartnett White", säger den demokratiske senatorn Tom Carper i ett uttalande enligt Huffington Post. 

Washington Post har försökt nå Kathleen Hartnett White för en kommentar – dock utan framgång.

Trump:  Klimatförändringarna är ”en kinesisk bluff” 

Donald Trump har själv utryckt skepticism när det gäller människans påverkan på miljön. Redan 2012 kallade han klimatförändringarna för ”en kinesisk bluff” och det var något han återkom ofta till under valkampanjen 2016. Sedan han tillträdde som president i januari 2017 så har han också flera gånger visat i praktisk handling att hotet om klimatförändringar inte är någon prioriterad fråga för honom. Tvärtom.

 

LÄS MER: Trump bekräftar: USA lämnar Parisavtalet 

 

Donald Trump har kallat klimatförändringarna för ”en kinesisk bluff”. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump lämnar Parisavtalet: "Straffar USA"

Den 1 juni förra året meddelade Donald Trump att USA lämnar Parisavtalet. Avtalet skrevs under av nästan 200 länder i Paris 2015 och syftar till att begränsa global uppvärmning genom att minska utsläpp av koldioxid och andra utsläpp av fossila bränslen.

– Vi lämnar Parisavtalet och börjar förhandla om ett nytt avtal. Jag kan inte stödja ett avtal som straffar USA, vilket det gör, sa han då vid en presskonferens.

 

LÄS MER: Donald Trump öppen för ett omskrivet Parisavtal   

 

Trump vill se ett nytt Parisavtal

Han har sedan dess mjuknat en aning och i en intervju med brittiska ITV för drygt en vecka sedan sa han att han är villig att stanna kvar i Parisavtalet – om det genomgå mycket omfattande förändringar.

– Om det blev ett bra avtal... då finns det en chans att vi skulle återgå till det, säger han i en intervju med brittiska ITV. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!