Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Framtidsscenariot: Så här ser världen ut om 30 år

Europaparlamentariker Pär Holmgren förklarar varför Greta Thunberg lyckas kommunicera klimatbudskapet så effektivt.
Skolungdomar deltar i skolstrejk för klimatet arrangerad av Fridays for future. Mynttorget i Gamla stan, 20 september 2019. Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg toppar såväl unga kvinnors som unga mäns världsförbättrarlistor, enligt nya Ungdomsfokusrapporten. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sofia Rasmussen, omvärldsanalytiker, författare, föreläsare och vd för Rasmussen Analys.Foto: Sara Engström
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL NAGLE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Mer utbredd torka, fler översvämningar, ökad fattigdom – och flyktingströmmar som är så stora att ingen längre ser någon lösning.

Så föreställer sig den största delen unga framtiden om 30 år.

– Runt 80 procent uppger att de har gjort förändringar i sina liv för att leva mer hållbart, säger Sofia Rasmussen, vd för Rasmussen Analys, som ligger bakom den nya rapporten. 

Ju allvarligare ungdomarna bedömer klimatnödläget, desto mer handlingskraft visar de.

– Unga kvinnor som är den grupp som har mest utbrett katastroftänk har genomgått flest förändringar. Vanligast är att man väljer att äta mindre kött, konsumera mer hållbart, konsumera mindre överlag och åka mer kollektivt, förklarar Sofia Rasmussen från Rasmussen Analys. Hon har genomfört studien tillsammans med Nyheter24 ”Ungdomsfokus”, med 1057 svarande i åldrarna 15-29 år.

På frågan om vilken känd person som förändrar världen på ett bra sätt svarade, såväl unga män som kvinnor, Greta Thunberg. 

Årets rapport är den femte i ordningen. En tydlig skillnad är att klimatet numera är ungas högst prioriterade samhällsfråga, jämfört med 2017 då det hamnade på plats sju.

– Procentuellt är engagemanget för klimatet starkare bland unga kvinnor, men den största förändringen står unga män för, säger Sofia Rasmussen. 

Fakta / Klimatet engagerar unga mest

■ Miljön/klimatet 43% 

■ Jämställdhet/feminism 38% 

■ Skola och utbildning 31% 

■ Integration/invandring 30% 

■ Sjukvården 30% 

■ Brottslighet och den personliga tryggheten 29% 

■ Mobbning/näthat 23%

■ Klasskillnader/ekonomiska klyftor/ jämlikhet 21%

■ Bostäder 20% 

■ Arbetslösheten/sysselsättningen/arbetsmarknaden 20%

■ Digital integritet/skyddet av personlig data på nätet 15%

Källa: Ungdomsfokusrapporten 2019, Rasmussen analys, frågan ”Vilken samhällsfråga engagerar dig mest?” (upp till fem alternativ).

Så här tror unga i åldrarna 15-29 att klimatet på jorden är år 2050. Foto: Ungdomsfokusrapporten / Rasmussen Analys

Unga män tror dock i ungefär lika stor utsträckning att teknologiska lösningar år 2050 har räddat oss som att vi då befinner oss i en klimatkatastrof. Bland 15-29-åriga kvinnor, däremot, tror drygt hälften (53 procent) på det värsta tänkbara scenariot när de ska bedöma hur klimatet är om 30 år. 

Fler unga kvinnor än unga män äter mindre kött

Dubbelt så stor andel unga kvinnor (41 procent) jämfört med 15-29-åriga män uppger också att de av klimatskäl har valt att äta mindre kött. 

Var tionde ung säger att de har börjat jobba politiskt för att förbättra klimatet och lika många skänker pengar till organisationer som arbetar med miljö. Vanligast är att man anser att minska människans klimatavtryck framför allt ligger hos politiker och näringsliv.

Det finns dock även unga som menar att klimathotet är överdrivet. 

– 15 procent av de unga männen och 6 procent av kvinnorna i studien tror att jorden kommer att reparera sig själv, berättar Sofia Rasmussen. 

Fakta / Greta Thunberg toppar listan över ungas världsförbättrare i stor

15-29-åriga kvinnor:

1. Greta Thunberg

2. Therése Lindgren

3. Leonardo Dicaprio

 

15-29-åriga män:
1. Greta Thunberg

2. Elon Musk

3. Bill Gates


Källa: Ungdomsfokusrapporten 2019, Rasmussen analys, frågan ”Finns det någon känd person (dvs inte en vän eller familjemedlem) som du tycker förändrar världen på ett bra sätt?”.

Sofia Rasmussen har sedan 2015 gjort Ungdomsfokusrapporten. Foto: MARIA OSTLING / FOTOGRAFOSTLING@GMAIL.COM

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.