Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tror inte att det kan bli sämre i Amazonas”

Ett längre program om sommarens bränder i Amazonas.
Victor Galaz är forskare på Stockholm Resilience Centre. Han har bland annat skrivit om konsekvenserna om Amazonas övergår från regnskog till savann. Foto: © Marie Sparréus
Skogsbränderna i Amazonas härjade förra sommaren. Foto: FERNANDO BIZERRA JR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Skogsbränder är naturligt. Men flera av den senaste tidens bränder har blivit mer omfattande på grund av klimatförändringar och avverkning.  

Bland annat de i Amazonas förra sommaren. 

– Bränderna var ovanligt stora, det var många som såg det som oroväckande, säger Victor Galaz i Expressens podd Klimatprat

Bränderna i Australien har härjat i över en månad och trots det efterlängtade regnet är faran långt i från över. Landets premiärminister Scott Morisson har fått kritik för att han inte kopplat de extrema bränderna till klimatförändringarna. 

Men Australien är långt ifrån ensamma när det kommer till katastrofala skogsbränder. 

Under förra sommaren drabbades Amazonas av enorma bränder som ödelade 15 till 17 procent av regnskogens totala yta, enligt klimatforskaren Carlos Nobre. Dessutom brann det även i områden kring Arktis, i det så kallade norra barrskogsbältet. 

Bilder från bränderna i Amazonas sommaren 2019. Foto: AE NEWMAN / STARMAX / SCANPIX / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Brandman på plats i regnskogen för släckningsarbete. Foto: FERNANDO BIZERRA JR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Victor Galaz är forskare på Stockholm Resilience Centre och har studerat Amazonas regnskog. Han är gäst i det femte avsnittet av Expressens podd Klimatprat som handlar om just bränderna i Amazonas. 

– Bränderna hänger ihop med skogsavverkningen. Det är ingen slump att den ökat de senaste åren, det har att göra med president Jair Bolsonaros politik, säger Victor Galaz i podden.   

Amazonas inte jordens lungor 

När bränderna rasade som värst fick uppmärksammades problemet i traditionella och sociala medier, och bland styrande politiker. 

Frankrikes president Emmanuel Macron tog upp Amazonas under årets G7-möte och de samlade världsledarna skänkte 200 miljoner kronor för att ”rädda Amazonas” – pengar som Brasilien senare tackade nej till. 

Brasiliens president, Jair Bolsonaro, är för avverkning av skogen i Amazonas. Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Victor Galaz säger att det oavsett inte är en seriös summa. 

– Det kommer inte i närheten av de stora ekonomiska intressena som finns i att fortsätta avverka, säger han. 

Den mediala uppmärksamheten gjorde att det spreds allvarliga missuppfattningar och ibland ren desinformation om bränderna, enligt Victor Galaz. 

– Till exempel att Amazonas skulle vara jordens lungor och skapa 20 procent av planetens syre, det stämmer inte. Det var en vanlig missuppfattning som spreds vidare av högt uppsatta personer. 

Hoppfull inför framtiden

Trots den enorma avverkningen och de omfattande bränderna förra sommaren är Victor Galaz hoppfull. 

– Jag tror inte att det kan bli sämre i Amazonas. Så jag är ändå optimistisk. 

Han fortsätter. 

– Det är dels för att det finns en stor opinion och en global medvetenhet kring problemet, och dels för att de som vill avverka kommer inse att de förlorar på det i slutändan. Om du är sojabonde så tjänar du inte på att nederbörden minskar i regionen, det slår bara tillbaka, säger Victor Galaz.

Lyssna på Klimatprat här.

Klimatprats programledare Matilda Nyberg. Foto: OLLE SPORRONG

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.