Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tropisk storm och skogsbrand – mitt under pandemin

Stormen Isaias slog hårt mot USA.
stormen Isaias drar in över New York. Under tisdagen var två miljonerFoto: LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOC / LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
I New York har en man dött efter att ett träd blåst ner över en bil.Foto: LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOC / LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Bränderna sträcker sig över ett område på 10 700 hektar.Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA
Forskare varnar för att skogsbränderna kommer att öka under året.Foto: ROBERT GAUTHIER/LOS ANGELES TIMES/SHUT / ROBERT GAUTHIER/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK SHU

I veckan har två naturkatastrofer drabbat USA. 

På östkusten har stormen Isaias  dödat minst fem personer, uppger BBC.  

Och i Kalifornien har massiva skogsbränder tvingat 8000 personer att evakuera från sina hem. 

Experter menar nu att USA kommer ha svårt att återhämta sig efter år av frekventa katastrofer, skriver The New York Times

– Det som gör klimatförändringarna så förrädiska är att de förändrar risker, som översvämningar, tillräckligt för att förvandla vad som annars kunde ha varit bara en nödsituation till en katastrof, Samantha Montano, professor i katastroflägen vid Massachusetts Maritime Academy.

– Detta leder inte bara till fler skador utan också fångar människor i en ”återhämtningscykel”, säger hon. 

Klimatprofessorn Marshall Shepherd menar att pandemin och de parallella naturkatastroferna är en försmak på hur världen kommer se ut i framtiden. 

– Klimatförändringar är svåra för människor att förstå, men studier fortsätter att hitta kopplingar mellan tropiska stormar, värmeböljor, torka och oväder, säger han. 

Bilar under vatten i Philadelphia.Foto: MICHAEL CANDELORI/SHUTTERSTOCK / MICHAEL CANDELORI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Fem döda i stormen 

Den tropiska stormen Isaias fortsätter att att öka i styrka och nådde under tisdagen New York. Minst fem personer har dött i USA till följd av ovädret och flera miljoner hushåll är strömlösa, rapporterar CNN.

I New York-området har en man dött efter att ett träd blåst ner över en bil och över 2 miljoner hushåll har blivit strömlösa.

– För New York rapporterar CNN om vindhastigheter på omkring 100 km/h, vindstyrkor som inte uppmätts sedan superstormen Sandy. Då gick strömmen i stora delar av stan och mörklade skyskrapor och byggnader, säger Expressen USA-korresponden Nina Svanberg, som befinner sig i New York. 

Isaias är den nionde namngivna stormen i Atlanten hittills i år, något som aldrig tidigare har hänt så tidigt under orkansäsongen, som löper från 1 juni till november.

7800 har lämnat sina hem

I Kalifornien har också massiva skogsbränder tvingat 7 800 personer att lämna sina hem i östra Los Angeles. Enligt NBC News sträcker sig branden över närmre 11 000 hektar. 

På tisdagen meddelade brandförsvaret i delstaten att de hade 15 procent av branden under kontroll.

Klimatforskare har tidigare varnat för att skogsbränderna i delstaten kommer att öka i lavinartat under året, skriver NBC.

Brandmän försöker få bränderna under kontroll.Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.