Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tropikerna riskerar att bli obeboeliga

Satellitbilder tagna under 20 år visar att vårarna kommer tidigare, höstarna blir länge och isen vid arktis fortsätter att smälta.
Stora delar av tropikerna riskerar att bli obeboeliga om temperaturökningen inte hålls under 1,5 grader.
Foto: PRAKASH HATVALNE / AP

Jordens tropiska områden kan bli obeboeliga om världen inte lyckas hålla ner temperaturökningen under 1,5 grader.

Miljarder människor bor i riskområdet.

Klimatkrisen gör att tropiska områden riskerar att bli obeboeliga. Det visar en ny studie från Princeton University. 

Om inte temperaturökningarna hålls under 1,5 grader, vilket är målet i Parisavtalet, kommer området kring ekvatorn att ha ökat så pass mycket i såväl temperatur som luftfuktighet, så att människan inte klarar av att kyla ner kroppen tillräckligt. 

– Om det är för fuktigt kan inte våra kroppar kylas ner genom att svettas, det är därför luftfuktigheten är så viktig när det gäller beboelighet på en varm plats, säger Yi Zhang, som lett studien, enligt the Guardian.

Nivå då människokroppen inte kan kyla sig själv

Forskarna har tittat på 22 olika klimatmodeller för att se hur stigande temperatur i tropikerna skulle påverka den så kallade våttemperaturen, som mäts upp genom att en termometer täcks av vått tyg. Om temperaturen då överstiger 35 grader har vi nått en nivå då människokroppen inte längre kan kyla ner sig själv.

– Ju torrare det är, desto mer effektivt fungerar avdunstningen. De flesta av oss vet att en våt och fuktig dag känns betydligt varmare än en lika varm, men torr dag, säger Yi Zhang.

Omkring 40 % av jordens befolkning bor i området som pekas ut i studien, som sträcker sig 20 grader norr om ekvatorn – genom Libyen, Mexiko och Indien – till 20 grader söder om ekvatorn – genom Brasilien, Madagaskar och norra Australien. 

Stockholm kan bli lika varmt som Budapest

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.