Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trippla värmeböljor slår till: ”Rekord hela tiden”

Meteorologen: ”Avviker ganska mycket från vad man är van vid”.
Barn försöker kyla ner sig i Litauen, där det varit uppemot 32 grader varmt den senaste veckan.
Foto: MINDAUGAS KULBIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Värmen har gjort att stora isflak flyter in mot kuststaden Nuuk på Grönland.
Foto: KEITH VIRGO / AP TT NYHETSBYRÅN
I Santa Catalina Mountains i delstaten Arizona i USA har värmeböljan orsakat skogsbränder.
Foto: MATT YORK / AP TT NYHETSBYRÅN
I Sibirien slogs ett nytt värmerekord, med en temperatur om 38 grader.
Foto: Climate Reanalyzer/ Climate Change Institute / Un
Gunilla Svensson, klimatforskare.
Foto: Stockholms universitet

Trippla värmeböljor drar in över världen och nya värmerekord slås – i helgen var det 38 grader i Sibirien.

”Alarmerande”, enligt klimatexperter.

I Sverige larmas det om höga temperaturer i stora delar av landet.

– Det är precis i linje med vad vi förväntar oss med klimatförändringarna och det som vi ser händer, säger klimatforskaren Gunilla Svensson.

Årets sommar har börjat varmt på flera håll i världen och nu drar värmeböljor in över Sibirien, Kanada och Europa.

För Sveriges del larmar SMHI om både höga temperaturer och brandrisk i stora delar av landet. Temperaturen kan nå över 30 grader enligt väderinstitutet Storm.

I Sibirien slogs ett nytt värmerekord med en temperatur på 38 grader i den ryska staden Verhojansk, den högsta sedan mätningarna inleddes 1885. 

Även i andra delar norr om polcirkeln noteras det omkring 20-25 grader högre än säsongsgenomsnittet, skriver Washington Post.

– Vi slår rekord med varmare månader och säsonger hela tiden, säger Gunilla Svensson, professor vid Meteorologiska institutionen på Stockholms universitet.

Tio grader över genomsnitt

Enligt klimatforskaren Freja Vamborg på EU:s klimatorgan C3S är den långvariga hettan i det arktiska området ”alarmerande”.

Även i Kanada har rekord slagits. Värmevarningar har gått ut i flera kanadensiska provinser, som landet går ut med om temperaturen legat på 30 grader eller över två dagar i rad. Sommarhättan tillsammans med jordaxelns maximala lutning mot solen ökar temperaturen i både USA och Kanada, rapporterar CNN.

Människor i stora delar av Europa upplever den första varma tiden på sommarsäsongen i veckan. Temperaturen väntas klättra upp tio grader över säsongsgenomsnittet, enligt Accuweather.

”Värmekurvan flyttar sig uppåt”

Storbritannien och Frankrike väntas få sina högsta temperaturer för i år, enligt vädersajten.

I Spanien kommer ”en väldigt varm luft” in från Afrika, kombinerat med stabila förhållanden i atmosfären, som pressar upp temperaturen. I Mallorca kan det bli upp mot 34 grader och i södra Spanien upp mot 40-42 grader, enligt det spanska meteorologiska institutet AEMET, skriver Accuweather.

– Det är precis i linje med vad vi förväntar oss med klimatförändringarna och det som vi ser händer. Vi är på väg in i ett varmare klimat, det finns inga indikationer på att vi håller på att stoppa det. Värmekurvan flyttar sig uppåt hela tiden, säger professor Gunilla Svensson.

Enligt Euronews har 11 av de 12 varmaste åren varit under 2000-talet.

Är det farligt med värmeböljor?

– Det finns optimala temperaturer som människokroppen klarar av. Om temperaturen ökar för mycket så är vi dåliga på att hålla nere vår kroppstemperatur. Är det för varmt runtom så klarar kroppen inte av att kyla ner. Det blir svårt för de äldre och där måste man vara uppmärksam, säger Gunilla Svensson.

Undvik stress, drick mycket vatten och se till att ha det svalt hemma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.