Årets sommar har börjat varmt på flera håll i världen och nu drar värmeböljor in över Sibirien, Kanada och Europa.
För Sveriges del larmar SMHI om både höga temperaturer och brandrisk i stora delar av landet. Temperaturen kan nå över 30 grader enligt väderinstitutet Storm.
I Sibirien slogs ett nytt värmerekord med en temperatur på 38 grader i den ryska staden Verhojansk, den högsta sedan mätningarna inleddes 1885.
Även i andra delar norr om polcirkeln noteras det omkring 20-25 grader högre än säsongsgenomsnittet, skriver Washington Post.
– Vi slår rekord med varmare månader och säsonger hela tiden, säger Gunilla Svensson, professor vid Meteorologiska institutionen på Stockholms universitet.
Tio grader över genomsnitt
Enligt klimatforskaren Freja Vamborg på EU:s klimatorgan C3S är den långvariga hettan i det arktiska området ”alarmerande”.
Även i Kanada har rekord slagits. Värmevarningar har gått ut i flera kanadensiska provinser, som landet går ut med om temperaturen legat på 30 grader eller över två dagar i rad. Sommarhättan tillsammans med jordaxelns maximala lutning mot solen ökar temperaturen i både USA och Kanada, rapporterar CNN.
Människor i stora delar av Europa upplever den första varma tiden på sommarsäsongen i veckan. Temperaturen väntas klättra upp tio grader över säsongsgenomsnittet, enligt Accuweather.
”Värmekurvan flyttar sig uppåt”
Storbritannien och Frankrike väntas få sina högsta temperaturer för i år, enligt vädersajten.
I Spanien kommer ”en väldigt varm luft” in från Afrika, kombinerat med stabila förhållanden i atmosfären, som pressar upp temperaturen. I Mallorca kan det bli upp mot 34 grader och i södra Spanien upp mot 40-42 grader, enligt det spanska meteorologiska institutet AEMET, skriver Accuweather.
– Det är precis i linje med vad vi förväntar oss med klimatförändringarna och det som vi ser händer. Vi är på väg in i ett varmare klimat, det finns inga indikationer på att vi håller på att stoppa det. Värmekurvan flyttar sig uppåt hela tiden, säger professor Gunilla Svensson.
Enligt Euronews har 11 av de 12 varmaste åren varit under 2000-talet.
Är det farligt med värmeböljor?
– Det finns optimala temperaturer som människokroppen klarar av. Om temperaturen ökar för mycket så är vi dåliga på att hålla nere vår kroppstemperatur. Är det för varmt runtom så klarar kroppen inte av att kyla ner. Det blir svårt för de äldre och där måste man vara uppmärksam, säger Gunilla Svensson.