Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatkrisen kan hota en tredjedel av maten

Två tredjedelar av höjningen har skett de senaste 50 åren.
Foto: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: SIPA ASIA/SHUTTERSTOCK / SIPA ASIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

En tredjedel av världens livsmedelsproduktion kommer drabbas hårt om den globala uppvärmningen fortsätter. Det visar en ny studie gjord av forskare i Finland.

Den globala uppvärmningen kan få stora konsekvenser för den globala livsmedelsproduktionen om växthusgasutsläppen fortsätter i nuvarande takt.

Många av världens viktigaste odlingsområden kommer få högre temperaturer och nederbörden kommer att förändras om medeltemperaturen skulle stiga med 3,7 grader vid sekelskiftet om knappt 80 år. Framförallt skulle stora ytor i Asien och Afrika drabbas värst.

Men om världen uppfyller målen i Parisavtalet och temperaturen ökar med 1,5 till två grader skulle endast ungefär fem till åtta procent av den globala livsmedelsproduktionen vara utsatt enligt studien som är gjord av forskare vid Aalto-universitetet i Finland.

– Vi borde vara oroliga, men det finns åtgärder som vi kan vidta för att minska utsläppen, säger Matti Kummu, huvudförfattare till studien.

Enligt studien skulle många områden drabbas av vattenbrist och grödproduktionen skulle också bli betydligt sämre.

Så snabbt har människan och klimatet förvandlat jorden

Se 37 år av dramatiska förändringar i nya funktionen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.