Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tre öar i Stilla havet har försvunnit senaste året

Det varmare klimatet kommer innebära intensivare skyfall i Sverige.
Bilder från en räddningsinsats 2015 i den lilla önationen Kiribati. Cyklonen krävde minst fem liv. Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
I oktober 2018 spolade orkanen Walaka bort en liten ö i Hawaii. Bilden är tagen strax efteråt. Foto: SATELLITE IMAGE
I södra och västra delarna av Stilla havet höjs havsnivåerna snabbast. Bilden är tagen strax efteråt. Foto: SATELLITE IMAGE
I oktober 2018 spolade orkanen Walaka bort en liten ö i Hawaii. Bilden är tagen i maj 2019. Foto: SATELLITE IMAGE
Bild på ön innan orkanen Walaka, i maj 2018. Foto: SATELLITE IMAGE

Tre Stilla havs-öar försvann under 2018 på grund av extremväder och stigande havsnivåer.

Samma krafter hotar nu många länders kustlinjer och viktig infrastruktur.

I en artikel i NBC News uttalar sig två framstående klimatforskare om läget med de stigande havsnivåerna.

Det senaste året har tre mindre öar drunknat i Stilla havet på grund av stigande havsnivåer och extremväder.

I oktober 2018 spolade orkanen Walaka bort en liten ö i Hawaii. Kort innan det rapporterade ryska forskare om att en liten arktisk ö hade försvunnit och mot slutet av 2018 försvann en mindre ö utanför Japans kust.

Eftersom det framför allt handlar om obebodda öar är oron ljum, men forskare varnar för att det bådar illa inför vad vi står inför. Men forskare varnar för att samma krafter hotar många länders kustlinjer och viktig infrastruktur.

”Samma sak kommer att hända New Orleans och Los Angeles”

Den australiensiske forskaren Patrick Nunn, vid Sunshine Coast universitetet i Queensland, är sakkunnig i en FN-rapport om stigande havsnivåer:

– Samma sak som händer med de här öarna kommer också hända New Orleans, Los Angeles och alla kuststäder. Ju fortare vi börjar tänka på det, desto mindre smärtsamt blir det, säger den australiensiske forskaren Patrick Nunn, vid Sunshine Coast universitetet i Queensland.

Mycket viktig infrastruktur riskerar att drabbas eftersom de till stora delar ligger nära kusten, det handlar om flygplatser, vägar och elkraftverk, enligt Curt Storlazzi, geolog vid U.S. Geological Survey’s Pacific Coastal and Marine Science Center i Santa Cruz.

FN:s klimatpanel IPCC:s senaste utvärdering från 2014 visar att havet globalt kan komma att stiga med uppemot en meter fram till år 2100.

I södra och västra delarna av Stilla havet höjs havsnivåerna snabbast. Globalt sett höjs havsnivån med omkring 3,2 millimeter per år, medan vissa delar av Stilla havet kan uppnå uppåt åtta till tolv millimeter. Det beror på att vindar driver vattnet till dessa delar.

Boende har tvingats flytta

Nunn säger till NBC News att de flesta forskare nu är överens om att även om länderna vidtar åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser i dag, skulle de genomsnittliga havsnivåerna stiga med över en meter i slutet av seklet.

Naturkatastrofer väntas också öka på grund av klimatförändringar.

Anote Tong var president över Kiribati, en liten önation i Stilla havet, som har drabbats av det tilltagande och allt aggressivare väder.

Klicka på bilden – se ön före och efter orkanen

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/before-after-image/oar-fore-efter/

Sedan början av 2000-talet har han bevittnat eroderade odlingsmarker och sötvattenkällor som kontaminerats av saltvatten. Många boende har varit tvungna att flytta.

Tong har påtalat det ”existentiella hotet från klimatförändringen”, som hans land står inför.

– I en nära framtid kan samhällen få komma att flytta. När det drabbar dig direkt så är det väldigt svårt att förneka det, säger Anote Tong till NBC News.

Klimatflyktingar är ett nytt fenomen som vuxit fram på grund av att delar av världen drabbas av allt mer extremt väder. Och det väntas, enligt FN:s flyktingorgan bli ett allt vanligare faktum.

Samtidigt har det vuxit fram en groende opposition med ”klimatförnekare”.

Här är de fem mest förorenade länderna i världen.