Det var i december förra året som Expressen kunde avslöja den stora miljöskandalen, som rör hanteringen av avfall från batteriåtervinning.
Hundratals ton så kallad svart massa från alkaliska batterier ska ha dumpats på en åker i Kumla, en byggtomt i Örebro och en soptipp i Eskilstuna.
Den svarta massan kom från Sveriges största återvinnare, finska Urecycle. De har hela tiden hävdat att dumpningen beror på att företaget de anlitade för att hantera avfallet inte följt avtalet.
– Vi har haft ett avtal som inte efterföljts från deras sida. Det har brustit där, sa Urecycles operativa chef Pekka Väänänen i december.
Det utpekade företaget, LMA-gruppen, hävdar dock att de inte gjort något olagligt.
Samtliga nekar
Men under torsdagen häktades tre personer, varav en har kopplingar till LMA-gruppen, i Örebro tingsrätt misstänkta för grovt miljöbrott. Åklagaren Helena Eckerrot Flodin leder den omfattande förundersökningen.
Alla är misstänkta, med den högre misstankegraden.
De tre männen ska alla ha varit inblandade i dumpningen av den svarta massan, enligt åklagaren. En av dem har kopplingar till gården i Kumla där massan dumpats och en kan kopplas till byggtomten i Örebro, där ett stort antal säckar med svart massa hittats.
Männen jobbar alla på olika företag och åklagaren vill inte kommentera vad det finns för eventuellt kopplingar dem emellan.
Detta innebär grovt miljöbrott
Miljöbrott är när någon bryter mot de bestämmelser som reglerar vad man får eller inte får göra i vår miljö. Det kan handla om olagliga utsläpp av ämnen som kan skada mark, vatten eller luft.
Straffet för grovt miljöbrott är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
Brotten hanteras av en särskild åklagarkammare, riksenheten för miljö-, och arbetsmiljömål.
Källa: aklagare.se
Expressen har varit i kontakt med två av de häktade männens försvarsadvokater. Emil Olars företräder en av dem.
– Min klient häktades mot sitt nekande, säger han.
Även försvarsadvokaten Andreas Hahns klient förnekar brott.
Utöver de tre som häktats finns det en fjärde person som misstänks för brott, men som försatts på fri fot. Åtal ska väckas senast i mitten av februari.

”Närmare 2000 ton”
Enligt åklagaren Helena Eckerrot Flodin så ska brotten ha begåtts någon gång mellan den första januari 2018 och den sista december 2019.
Hon säger också att det kan röra sig om tusentals ton batteriavfall.
– Vi närmar oss 2000 ton. Det är väldigt mycket, säger hon till P4 Örebro under dagens häktningsförhandlingar.
Var exakt avfallet dumpats i övrigt är fortfarande oklart.
Efter Expressens avslöjande har branschorganisationen El-kretsen hävt sitt avtal med Urecycle. Tidigare tog Urecycles anläggning i Karlskoga emot 70 procent av alla de batterier som lämnades in i Sverige.
Kort efter uppsägningen av avtalet varslade Urecycle all sin personal i Karlskoga, vilket Karlskoga tidning var först med att rapportera om.