Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Träden i Amazonas skövlas i rekordfart

En skogsarbetare i Amazonas-djungeln 2008.Foto: WERNER RUDHART / DPA/IBL
Greta Thunberg vid en skolstrejk i Wien i maj.Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Amazonas skövlas i rasande fart – i maj månad skedde avskogningen i en snabbare takt än på ett decennium, rapporterar Reuters. 

Nästan 74 000 hektar skog avverkades i Brasilien förra månaden – något som fått Greta Thunberg att reagera via Twitter:

”Katastrofal avskogning som denna måste få ett slut”, skriver den 16-åriga klimataktivisten. 

Brasiliens regnskog avverkas i en snabbare takt än vad som skett det senaste decenniet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

I maj månad skövlades 73 900 hektar – att jämföra med 55 000 hektar i maj 2018. 

Årets siffra för maj är mer än dubbel jämfört med 2017. 

– Om den här uppåtgående trenden fortsätter kan det här bli ett dåligt år för Amazonas. Det beror på hur starkt reglerat det kommer vara under de närmaste två månaderna, säger Claudio Almeida, chef för Brasiliens rymdforskningsinstitut INPE, som mäter avskogning. 

Jair Bolsonaro beskylls

I Brasilien har klimatbevakare larmat om att president Jair Bolsonaros administration har bidragit till den ökade avskogningen. 

Enligt Reuters har Bolsonaro under sina fem månader vid makten försvårat för institut som jobbar för att bevara naturen, uttryckt skepsis mot kampen mot klimatförändringar, och minskat budgeten för tjänstemän som ser till att miljölagar efterlevs. 

– Under Bolsonaros ledning känner de som förstör skogarna sig säkra, medan de som skyddar skogarna känner sig hotade, säger Marcio Astrini vid Greenpeace Brasilien till Reuters.

2004 skövlades 2,7 miljoner hektar skog i Amazonas. Foto: AP/TT

Greta Thunbergs ilska

Nyheten om den ökade avskogningen i Amazonas har fått Greta Thunberg att rasa.

”Katastrofal avskogning som denna måste få ett slut. Och inte bara i Amazonas... Vi håller bokstavligen på att såga av grenen som vi alla bor på”, skriver Greta Thunberg på Twitter. 

Mellan juli 2017 och juli 2018 skövlades 790 000 hektar – ett område nästan lika stort som Västmanland. 

De senaste årens skövling mäter sig dock inte mot det tidiga 2000-talet, enligt Reuters – 2004 skövlades 2,7 miljoner hektar.