Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Torsken skickas till Kina – pumpas med kemikalier

Så undviker du matsvinn – experterna ger sina tips.
Torsk behandlas med blekmedel och fosfater.
Foto: KENT HALLGREN / PRESSENS BILD
Pontus Elvingsson, Livsmedelsverket.
Foto: Livsmedelsverket
Det är vanligt att fisk som fångas i Sveriges närområde fraktas till Kina och Sydostasien.
Foto: COLOUBOX

Trots miljömärkning kan torsken på middagsbordet ha skickats tur och retur till Kina för att fileas och paketeras.

Dessutom behandlas ofta fisken – med blekmedel och fosfater.

– Hur mycket man pumpar in framgår inte alltid av märkningen. Det är där man kan tjäna lite mer pengar, säger Pontus Elvingsson på Livsmedelsverket.

Den långväga resan förekommer hos flera olika fiskproducenter, och kan också innebära att de låter behandla sin fisk med olika ämnen.

Pontus Elvingsson är statsinspektör på Livsmedelsverket och har jobbat med stora fiskanläggningar i över 20 år. Han säger att det är vanligt att fisk som fångas i Sveriges närområde fraktas till Kina och Sydostasien, där den pumpas med vatten och kemikalier.

Främst handlar det om att fiskproducenterna vill kompensera för den vätskeförlust som uppstår av dubbelfrysningen, alltså att man ofta fryser och tinar fisken flera gånger.

– Ju större vätskeförlust desto torrare blir fisken. Det kan man förhindra med olika polyfosfater, proteinhydrolysat och vatten, säger han.

Tjänar mer pengar

Allt som sprutas in i fisken måste uppges i innehållsförteckningen, och det ska egentligen framgå om man tillsatt mer än fem procent vatten. Det är dock svårt att kontrollera om producenterna fuskar med uppgifterna, enligt Pontus Elvingsson.

– Hur mycket man pumpar in framgår inte alltid av märkningen. Det är där man kan tjäna lite mer pengar. Om det missbrukas är det konsumentens plånbok som drabbas, eftersom vätskan riskerar att gå förlorad när fisken ligger i stekpannan.

I en uppmärksammad fransk dokumentär från i fjol – där man får följa torskens väg mellan Norge och Kina – framkommer det att man bland annat tillsätter kemikalien E451, eller natriumtrifosfat, i torsken, skriver NRK

Polyfosfater (E450-E452) är vätskebindande och kan användas för att ”snygga till” fryst kött och fisk. Ämnena är lagliga i EU och i princip ofarliga i begränsad mängd. 

För några år sedan visade en amerikansk studie att en överdriven konsumtion av fosfor i maten kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar och problem med njurarna, men Livsmedelsverket har tonat ner hälsoriskerna. I förlängningen innebär fosfater framför allt en belastning på miljön.

”Gillas inte av industrin”

Utomlands förekommer det också att man bleker fisken med väteperoxid. 

– Det är inte tillåtet att bleka fisk i Sverige, för man tycker inte att det kan motiveras. Men i Tyskland och Kina anser man att väteperoxid är ett processhjälpmedel som inte behöver deklareras, säger Pontus Elvingsson.

Han anser att det är ett större problem att producenterna inte behöver ange hur många gånger man tinar och fryser kött och fisk. 

Efter ett antal skandaler – där kött legat fryst i flera år för att sedan säljas med ett färskt frysdatum – måste producenter dock märka ut första infrysningsdatumet.

– Det gillas inte av industrin. I många EU-länder har man valt att tolka lagstiftningen till producenternas fördel, vilket innebär att man i stället får märka ut andra gången varan frysts in, om den inte är äldre än ett år. De anser inte att det har någon betydelse om varan lagras några månader extra.

Finns det några hälsorisker med att frysa och tina flera gånger?

– Inte egentligen, men det är en kvalitetsfråga.

Som konsument kan du upptäcka att en fisk har behandlats om den förlorar mycket vatten vid tillagning. Pontus Elvinsson anser att man i så fall ska klaga hos kommunen, eller direkt till livsmedelskedjorna.

– Deras importörer måste ställa krav på producenterna.

Förtydligande: I en tidigare version av texten berättade vi om Findus, vars torsk fraktas till Kina där den filéas och paketeras, för att sedan skickas tillbaka till Sverige. Findus har emellertid inget med nyheten om kemikalier att göra.

”Vi arbetar endast med seriösa leverantörer som vi använt i många år och vi genomför noggranna kontroller för att se så att våra kvalitetskrav hålls”, säger Emma Pålsson, vd på Findus.


Fiskarna fastnar i spökgarn – svälter ihjäl:

Se bilderna från havets botten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.