Torkan lamslår Frankrike – vattnet slut i kranarna

Över 1000 personer har dött i värmen i Spanien och Portugal • 16 000 har flytt sina hem i Frankrike.
Det rådar svår torka i Frankrike.
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP TT NYHETSBYRÅN
Vattnet är på flera håll slut i kranarna.
Foto: Rajesh Kumar Singh / SCANPIX

Frankrike har utlöst krisläge på grund av den torka som råder i landet.

Det är akut vattenbrist i 62 av landets departement och i över 100 kommuner har dricksvattnet tagit slut, rapporterar Le Monde och nyhetsbyrån AP.

– Torkan är exceptionell, berövar många kommuner sitt vatten och är en tragedi för våra bönder, våra ekosystem och den biologiska mångfalden, säger landets premiärminister Élisabeth Borne i ett skriftlig uttalande.

Klimatexperten om extremhettan: ”Det här har bara börjat” Den franska regeringens krisenhet har nu ansvaret för att övervaka vattensituationen i de hårdast drabbade delarna av landet. Bland annat samordnar man leveranser med dricksvatten till de platser som behöver det.

Krisenheten kommer också övervaka inverkan på energiproduktionen, infrastuktur och transport samt jordbruket. Enligt AP kan det stora energibolaget EDF tvingas minska produktionen vid de kärnkraftverk som använder flodvatten för att kyla ned reaktorerna.

Hettan kan stanna i över två veckor

Väderprognoserna tyder på att hettan – och därmed torkan – kan fortsätta i hela 15 dagar, vilket skapat stor oro i landet.

Enligt premiärminister Élisabeth Borne står landet inför den ”allvarligaste torka” som någonsin registrerats. Hon beskriver situationen som historisk.

Christophe Béchu, som är minister för ekologisk och hållbar omställning säger att dricksvattnet prioriteras framför andra användningsområden.

Enligt Le Monde var det akut vattenbrist i 11 franska departement i augusti förra året, att jämföra med denna månads 62.

Det har varit extremväder på flera håll i södra Europa denna sommar, bland annat i Frankrike. I Spanien har temperaturer på 44-45 grader registrerats.

Klimatexperten om extremhettan: ”Det här har bara börjat”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.