Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Torka hotar slå ut det svenska dricksvattnet

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Torka och vattenbrist har förstört tillgången på dricksvatten på flera håll i Sverige de senaste åren. Nu får länen 58 miljoner kronor i stöd – till olika miljöprojekt.

Klimatförändringar kan leda till att perioder med torka och extremväder blir ännu vanligare i framtiden. För att säkra vattenhushållningen och ge bättre tillgång till dricksvatten delar Havs- och vattenmyndigheten, (Hav) i år ut 58 miljoner kronor till länsstyrelserna, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Pengarna ska gå till att stötta lokala miljöprojekt och såväl kommuner som kommunala och privata företag kan ansöka om pengarna från länsstyrelserna.

Störst är problemen med torkan i Gotland, Blekinge, Skåne och Kalmar län, vilka får mellan 6,4 och 3,3 miljoner kronor i stöd.

I år är andra gången som länsstyrelserna får statligt stöd för att trygga dricksvattnet. Förra året delade Hav ut 45 miljoner kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.