Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tinande permafrost gör att växthusgaserna ökar

Två tredjedelar av höjningen har skett de senaste 50 åren.
Birgit Wild, biträdande lektor på Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet.Foto: Privat
Vatten på tundran i Ryssland.Foto: KAREN FREY / AP UNIVERSITY OF ALASKA, FAIRBANKS

Utsläppen av koldioxid från permafrosten beräknas bli betydligt större än vad man tidigare trott.

Det visar en ny studie från svenska och internationella forskare.

– Vi såg att effekten var mycket större än vad vi förväntat oss, säger Birgit Wild, från Stockholms universitet, som lett studien.

Den ständigt frusna permafrosten som tar upp stora delar av det norra halvklotet håller på flera ställen på att värmas upp. Det här leder i sin tur till att växter trivs och när deras rötter sprider sig i jorden uppstår den så kallade primingeffekten.

Det innebär att kol släpps ut som växthusgaser.

– Vi känner till den här mekanismen sedan lång tid tillbaka, men vi visste hur stor effekten faktiskt är i naturen, säger Birgit Wild, biträdande lektor på Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet.

Ökar utsläppen med 40 miljarder ton

Enligt tidigare uppskattningar skulle de stigande temperaturerna orsaka utsläpp på 50-100 miljarder ton kol från permafrost fram till år 2100. Den nya internationella studien, där även forskare från bland annat Umeå universitet deltagit, visar att enbart priming i permafrosten kan orsaka ytterligare utsläpp på 40 miljarder ton.

– Det som överraskade mig mest var att den här lilla processen, som sker bara några millimeter runt växternas rötter, kan ha en sådan stark påverkan på en stor skala. Det betyder att vi måste ta småskaliga processer i beaktning när vi gör storskaliga uppskattningar, säger Birgit Wild.

 Fjärdedel av den återstående utsläppsbudgeten 

Priming innebär att växternas rötter släpper ut socker i jorden och stimulerar mikroorganismer att brytas ned, vilket leder till ökat utsläpp koldioxid.

De ökande utsläppen motsvarar nära en fjärdedel av den återstående mänskliga utsläppsbudgeten för att hålla den globala uppvärmningen till max en och en halv grad, enligt studien.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.