Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thunbergs uppmaning till Merkel: ”Tänk långsiktigt”

Yngsta sommarvärden någonsin.
Greta Thunberg i tyska Berlin under torsdagen där hon bland annat träffade förbundskansler Angela Merkel.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mötet med Angela Merkel, som pågick i en och en halv timme, skedde på initiativ av den svenska klimataktivisten och hennes rörelse Fridays for future.
Foto: CHRISTOPHE SIMON/POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHRISTOPHE SIMON/POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO

”Var modiga nog att tänka långsiktigt.”

Det var ett av budskapen från den svenska klimataktivisten Greta Thunberg när hon på torsdagseftermiddagen träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin.

Mötet med Angela Merkel, som pågick i en och en halv timme, skedde på initiativ av den svenska klimataktivisten och hennes rörelse Fridays for future.

Den tyska förbundskanslern menade att hon var glad över att kunna välkomna 17-åriga Greta Thunberg. Angela Merkel tog tillfället i akt att förklara Tysklands klimatambitioner under landets EU-ordförandeskap, unionens mål om att uppnå klimatneutralitet 2050 och målen om minskade utsläpp av växthusgaser till 2030.

Efter mötet förklarade Greta Thunberg att förbundskanslern varit vänlig och mycket trevlig. Men svenskan menade att Angela Merkel även hon ett stort ansvar – och en enorm möjlighet – när det gäller klimatfrågan.

– Vad det handlar om är att vi alla börjar hantera klimatkrisen som vi hanterar alla andra kriser, sa Greta Thunberg enligt TT.

Hon fortsatte:

– Vad vi vill ha är ledare. Vi vill att folk växlar upp, att våga kliva ut ur sina bekvämlighetszoner, att prioritera framtiden och vara modiga nog att tänka långsiktigt.

Tre andra klimataktivister också med

Med på mötet var även tre andra unga klimataktivister från Tyskland och Belgien, däribland tyska Luisa Neubauer. Hon konstaterade att Merkel sagt sig vara villig att få saker gjorda under det tyska ordförandeskapet.

– Ändå, till slut, handlar det om gemensamma budgetar, det handlar om mycket klara mål, det handlar om mängder och siffror och om att vi behöver åtgärder mer än riktigt trevliga och stora ord, sade Neubauer.

Enligt en regeringstalesperson var Merkel och aktivisterna eniga om klimathotets inverkan på världen och att industrialiserade länder har ett särskilt ansvar för att hantera det.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.