Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thunbergs syrliga svar – när flygplatsens planer stoppas

Så skadligt är flyget för miljön
Heathrow stoppas från att bygga ut flygplatsen, enligt en unik dom.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Aktivister samlades utanför domstolen på torsdagen.Foto: STEFAN ROUSSEAU / AP TT NYHETSBYRÅN
Även Greta Thunberg har kommenterat domen.Foto: MARTIN ZIEMER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En domstol i Storbritannien sätter stopp för planerna att bygga ut Heathrows flygplats med en ny landningsbana.

Bygget är nämligen oförenligt med Parisavtalets mål, skriver The Guardian. 

Greta Thunberg – som just nu besöker landet – har kommenterat beskedet på Twitter.

Flygplatsen Heathrow utanför London är Europas största, och tredje största i världen, sett till antalet passagerare. Planerna för att bygga ut en tredje landningsbana, och därmed öka kapaciteten, har pågått i flera år.

Men nu sätter en domstol stopp. Utbyggnaden har dömts som olaglig – utifrån Parisavtalets mål om att hålla den globala uppvärmningen väl under två grader. Det är första gången en rättslig prövning avgör hur klimatmålen ska efterföljas.

”Föreställ er när vi alla börjar ta hänsyn till Parisavtalet...” skriver Greta Thunberg på Twitter. Klimataktivisten är i Storbritannien för att strejka med elever i Bristol och har tidigare berättat om sitt möte med Nobelpristagaren Malala Yousafzai i Oxford.

Thunberg har även tidigare skrivit syrligt om Heathrow på sin plattform. I förra veckan kommenterade hon flygplatsens planer på att nå nollutsläpp, där de inte räknade in utsläppen från flygen.

 ”Om någon fortfarande undrar vad 'klimatneutral' betyder, så är det typ det här”, skrev hon då.

Heathrows planer stoppas av klimatskäl

Demonstranter jublade utanför Royal Courts of Justice i London på torsdagen, efter beskedet att landningsbanan stoppas. Domstolen motsvarar en högre instans, men det finns fortfarande en möjlighet att pröva frågan i Högsta domstolen, vilket företrädare för Heathrow sagt att de vill göra.

Boris Johnson har tidigare motsatt sig planerna, och sagt att han personligen ska lägga sig i vägen för grävskoporna. Det var dock innan Johnson blev premiärminister, och regeringens nuvarande besked är att man ska se över domen och återkomma.

Striden om Arlanda fortsätter i Sverige

Även i Sverige pågår en internstrid i regeringen om att bygga ut Arlanda flygplats i Stockholm med en ny landningsbana. Miljöpartiet sätter just nu stopp för planerna, men en Sifo-undersökning som Expressen låtit göra visar att det finns stort stöd bland befolkningen för att genomföra expansionen.

– Jag kan absolut inte se att det är nödvändigt. Vi ser nu hur svenska folket flyger allt mindre de senaste två åren. Det tror jag är ett tecken på att man inser att det inte är hållbart, har Isabella Lövin (MP) sagt i en stor klimatintervju med Expressen.

Stefan Löfven (S) har i sin tur sagt att han inte ser det som ”ett självändamål” att fördubbla kapaciteten på Arlanda.

– Däremot behöver Sverige ha en internationellt stark flygplats. Det är ingen tvekan om det. Om det innebär en fördubbling eller inte ska jag låta vara osagt, sade statsministern i en stor Expressenintervju om klimatfrågorna.

Det här är Sveriges klimatmål

Det här är Sveriges klimatmål

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.