Thunbergs pik mot G7 efter uppvisningen

Red Arrows visade upp sig under G7.
Foto: AVALON PRODUCTIONS / STELLA PICTURES
Världsledarna imponerades av uppvisningen – men har också fått kritik.
Foto: ANDREW PARSONS / AVALON / STELLA PICTURES

Några klimatlöften gjordes – även om de inte var särskilt handfasta.

Samtidigt fick Boris Johnson kritik i två omgångar för sina flygplansval.

Nu hånas världsledarna för sina ”tomma” löften.

Boris Johnsons G7-möte får skarp kritik. Mycket för att man – trots den brittiska premiärministerns högtflygande utfästelser inför mötet – inte levererade några skarpa löften om klimatåtgärder. 

Kolen som ska fasas ut, ska fortfarande fasas ut. Men hur det ska gå till och när man ska göra det, framgår inte. Ytterligare kritik har kommit av att EU-länderna inte lyckades genomdriva sin politik kring smutsiga industrier som flyttar sin verksamhet utomlands för att undkomma tuffare regelverk – EU fick ensamt gå vidare med straffavgifter för dessa industrier. 

Inte blev det bättre av handlingar som Boris Johnsons val att flyga med privatjet till Cornwall från London – en flygtur på 35 minuter. Eller Johnsons val att låta Red Arrows – det brittiska flygvapnets konstflygare – visa upp sig för de övriga ledarna på G7-mötet. 


https://twitter.com/BorisJohnson/status/1403809783468249089

Greta Thunbergs pik

Greta Thunberg reagerar på bristen på handfasta löften – och på den enligt många bristande fingertoppskänslan i valet av uppvisning. 

”Klimatkrisen och den ekologiska krisen eskalerar snabbt. G7 spenderar fantasisummor på fossilbränsle och koldioxidutsläppen väntas nå sin näst största årliga ökning någonsin. Men G7-ledarna verkar verkligen ha en trevlig stund när de presenterar sina tomma klimatmål och återupprepar gamla ouppfyllda löften. 

Självklart krävs det då biff-och-hummer-grillfest samtidigt som flygplan utför konster i himlen över G7-träffen”, skriver hon på Instagram.

https://www.instagram.com/p/CQEcQERJGtV/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.