Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thunbergs markering efter koldioxidrekordet

Se Greta Thunbergs presskonferens i Davos i januari.
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 17.Foto: NAINA HELéN JÅMA / TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I februari nåddes den högsta dagliga snittkoncentrationen av koldioxid i atmosfären någonsin.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg delade mätningen i sociala medier.

”I princip ingen förstår hela innebörden av detta. Eftersom vi är i en kris som aldrig har behandlats som en kris”, skriver hon bland annat.

Tidigare i veckan delade den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 17, en mätning av den dagliga snittkoncentrationen av koldioxid atmosfären. I februari var siffran rekordhög – vilket även varit tydligt i Expressen dagliga uppdateringar kring koldioxidhalten. Greta Thunberg kommenterade mättningen på Twitter och Facebook: 

”Nytt rekord för daglig snittkoncentration av koldioxid i atmosfären: 416.08 ppm. I februari (!!)”

Hon skrev även: 

”Det sorgligaste är att det här inte kommer att bli breaking news. Och i princip ingen förstår hela innebörden av detta. Eftersom vi är i en kris som aldrig har behandlats som en kris”.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1227304495501250563

Greta Thunberg skrev om rekordet

Mätningarna har gjorts på Mauna Loa-observatoriet på Hawaii. När mätningarna inleddes 1958 låg nivån på 315 ppm, efter engelskans ”parts per million”.

Dagens industri skrev förra året att en rekordökning av koldioxidhalten väntades 2019.

För ett år sedan var den högsta dagliga snittkoncentrationen av koldioxid i atmosfären 411,97 ppm.

– Ökar ppm-halten till 450 är det till 52 procents risk att vi får en global ökning på två grader, har Caroline Leck, professor i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet och tidigare medförfattare till IPCC-rapporterna tidigare sagt till Expressen.

Den höga koldioxidhalten bidrar till den globala temperaturökningen. Den största källan till den ökande halten koldioxid i atmosfären i dag är förbränningen av fossila bränslen.

Expressen publicerar dagligen nya mätningar från Mauna Loa om koldioxidhalten i atmosfären.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.