Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thunbergs kritik efter Joe Bidens miljardlöfte

Relationen i gungning • Mats Larsson: ”Enormt diplomatiskt gräl”.
Beskedet från presidenten är ett steg mot att nå det mer än tio år gamla globala målet om 100 miljarder dollar till att stötta utvecklingsländer.
Foto: EDUARDO MUNOZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Kritiska röster har höjts för att det inte är tillräckligt.
Foto: HEINZ RUCKEMANN/UPI/SHUTTERSTOCK / HEINZ RUCKEMANN/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

USA:s president Joe Biden vill dubbla landets bistånd till utvecklingsländer som drabbas av klimatförändringarna till 11,4 miljarder dollar – nästan 100 miljarder svenska kronor – årligen. 

Det sa han under sitt första tal i FN under tisdagen. 

Löftet får dock kritik av klimataktivisten Greta Thunberg som säger att USA ”vill få det att framstå som att deras agerande är tillräckligt”.

USA:s president Joe Biden höll för första gången tal till FN:s general församling och fokuset låg till stor del på klimatförändringarna och hur USA kan stötta de utvecklingsländer som många gånger drabbad hårdast av den globala uppvärmningen. 

Biden sa att hans administration har som målsättning att tillsammans med den amerikanska kongressen dubbla det klimatbistånd som hjälper utvecklingsländer att hantera klimatförändringarna. Till att år 2024 uppgå till 11,4 miljarder dollar, nästan 100 miljarder kronor.   

– Vi måste också stödja de länder som oftast drabbas hårdast av klimatförändringarna och som har sämst ekonomiska förutsättningar att ställa om, säger Joe Biden.  

– I april meddelade jag att USA kommer att dubbla sitt internationella åtagande för att hjälpa länder att hantera omställningen och i dag är jag stolt att meddela att vi tillsammans med kongressen jobbar för att dubbla den siffran igen, sa

Greta Thunberg är inte imponerad

Beskedet från presidenten är ett steg mot att nå det mer än tio år gamla globala målet om 100 miljarder dollar till att stötta utvecklingsländer. 

Utvecklingsländer har uppmanat industrialiserade länder att stötta dem ekonomiskt för att möjliggöra både en snabb omställning till renare energi och hjälp till skydd för klimatförändringarnas påverkan. 

Kritiska röster har höjts för att det inte är tillräckligt. 

Greta Thunberg skriver på Twitter att ”det är lätt att förstå varför världen största utsläppare av koldioxid och den största producenten av fossila bränslen vill få det att framstå som att deras agerande är tillräckligt med snofsiga tal. Det faktum att de kommer undan med det är en annan fråga”.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1440363313829875717

Enligt en analys av the World Resources Institute, en global ideell forskningsorganisation, visar också att även med USA:s nya ökade anslag så är landet långt ifrån de 24,5 miljarder dollar, 213 miljarder svenska kronor, som EU la på klimatbistånd år 2019, rapporterar Reuters.  

Greta Thunberg: ”Klimat och hälsa hänger ihop”

Klimataktivisten skänker en miljon kronor till WHO:s vaccinprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.