Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thunberg varnar – för Greta-bluffarna

Bluffmakare har gett sig ut för att vara Greta Thunberg.
Greta Thunberg befinner sig just nu på resa genom Nordamerika. Här talar hon på en klimatstrejk i Denver, USA.
Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg varnar för bluffare som utger sig för att vara henne.
Foto: JEFF TOPPING / POLARIS/IBL

Greta Thunbergs kändisskap har gjort att okända personer nu låtsas vara henne för att få kontakt med politiker och andra kändisar.

”Jag ber om ursäkt till alla som blivit kontaktade – och kanske även vilseledda”, skriver Greta Thunberg i ett inlägg på Facebook.

Den numera världsberömda klimataktivsten Greta Thunberg möter inte bara hat och hot på internet. Nu har också bluffare utgett sig för att vara henne och kontaktat högt uppsatta personer.

”Jag har uppmärksammats på att några personer har imiterat mig eller falskt utgett sig för att 'representera' mig för att kommunicera med politiska ledare, kända skådespelare, sångare och musiker”, skriver Greta Thunberg på Facebook.

I inlägget ber hon också om ursäkt till alla som kontaktats och eventuellt lurats av bedragarna.

”Jag hoppas att alla som uppriktigt vill nå mig gör det genom de erkända kanalerna”, fortsätter Greta Thunberg.

Bluffare utger sig för att vara Greta Thunberg

Likt mycket att det hat som hon möts av i sociala medier ser hon blufförsöken som ett bevis på att genomslaget i hennes budskap.

”De bra nyheterna med allt det här är att det betyder att vi har en påverkan”, skriver hon i inlägget som kompletteras med en bild på henne framför ett berg i Kanada.

Det är inte första gången som någon utger sig för att representera klimataktivisten. Tidigare i år uppgav en amerikansk agentur för talare att det gick att boka Greta Thunberg. Något som hon dementerade varpå uppgifterna på företagets hemsida försvann.

Utspelet mot Facebook

Greta Thunberg har också möts av en stor våg av hat på sociala medier. Tidigare i veckan anklagade hon Facebook för att tillåta att hon utsätts för dödshot och att lögner sprids om henne.

”Det här skulle lätt kunna få ett slut om Facebook ville det. Jag finner avsaknaden av ansvarstagande väldigt oroväckande”, skrev Greta i ett inlägg på just Facebook.

Greta Thunberg har tusentals supportrar världen över.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.