Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thunberg: ”Tänk på dina barn när du läser det här”

Greta Thunberg: ”Vi gör detta för att få människor med makt att agera”
Alla världens barn står inför ett existentiellt hot, skriver WHO och Unicef i en ny rapport.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inte ett enda av världens länder klarar av att ge barn en god framtid, konstaterar WHO och Unicef i en ny rapport.

”Tänk på dina egna barn när du läser det här”, skriver klimataktivisten Greta Thunberg på Twitter. 

Trots enorma framsteg vad gäller utbildning och hälsa de senaste 20 åren, finns det i dag inget land i världen som lyckas skydda sina minderåriga invånare mot ett framtida existentiellt hot. 

Det är slutsatsen i en rapport från Världshälsoorganisationen WHO och FN:s barnfond Unicef, tillsammans med den vetenskapliga tidskriften Lancent, som The Guardian rapporterar om.

”2015 enades världens länder om hållbarhetsmålen. Men fem år senare har få länder tagit steg för att uppfylla dem”, står det i rapporten.

De har tittat på barns förutsättningar i 180 länder, och listar bland annat frågor som klimatförändringar, ekologisk nedbrytning, migration, konflikter och ojämlikhet. Även marknadsföring av skadliga produkter som riktar sig mot barn har räknats in, exempelvis snabbmat, läsk, e-cigaretter och alkohol.

USA i botten

Enbart sett till faktorer som hälsa och utbildning hamnar Norge, Sydkorea och Nederländerna i topp, medan Centralafrikanska republiken, Tchad och Somalia hamnar i botten.

Men när koldioxidutsläpp per capita tas med i beräkningen är plötsligt Burundi, Tchad och Somalia högst upp på listan, medan USA, Australien och Saudiarabien faller längst ner.

Stefan Peterson, hälsochef på Unicef, säger till The Guardian att barn i de fattigaste länderna hotas mest av klimatförändringar, trots att de har ett så litet klimatavtryck.

– Stora utsläppsländer måste minska sina utsläpp för att alla länder ska ha välmående barn, oavsett om de är fattiga och rika.

Greta Thunberg: ”Tänk på dina barn”

Rapporten visar att alla länder placerar sig dåligt när det gäller att säkra en god framtid för planetens barn, och organisationerna kräver att världens regeringar agerar för att leva upp till alla barns rättigheter.

”Vi lever i en era olik någon annan. Våra barn står inför stora möjligheter, men de står också vid klimatkrisens brant. Vi har en stor utmaning framför oss och verkar samtidigt lamslagna”, skriver rapportförfattarna.

Klimataktivisten Greta Thunberg har kommenterat rapporten på Twitter.

”Tänk på dina egna barn när du läser det här. Kommer du tillhöra den första generationen någonsin som inte är villig att offra dina bekvämligheter för att garantera dem en framtid? För det är vad som sker just nu. Och det är därför vi strejkar från skolan”, skriver hon.

Se Greta Thunbergs tal i centrala Stockholm:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.