Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thunberg sjuk – missar eventet på toppmötet

Se Greta Thunbergs tal i Lausanne: ”Ni har inte sett det sista av oss”
Greta Thunberg med sin berömda strejkskylt på toppmötet i Davos 2019.Foto: Epa / KEYSTONE
Greta Thunberg missar en av punkterna i Davos på grund av sjukdom. På tisdagen ska hon hålla ett inledningstal på toppmötet.Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg är dragplåster på toppmötet i Davos.

Men under måndagen har klimataktivisten ställt in sin medverkan på lanseringen av kampanjen ”Unite behind the science” på grund av sjukdom.

I morgon väntas 17-åringen hålla tal inför världsledarna på plats.

Klimatfrågan står i centrum när Världsekonomiskt forum bjuder in världens makthavare till Davos i Schweiz. På den officiella talarlistan har Greta Thunberg placerats före Donald Trump, vilket många bedömare tror kan reta upp den amerikanske presidenten.

Världsekonomiskt forum har dessutom sagt att utsläppen som genereras i samband med årets konferens ska klimatkompenseras.

Toppmötet inleds först på tisdagen, men smygstartar under måndagen med att forskare och klimatprofiler pressar världsledarna att agera för klimathotet med initiativet ”Unite behind the science”.

Greta Thunberg ställer in

Kampanjen handlar om att lyfta forskarröster som annars inte kommer till tals, enligt ett pressmeddelande. Man framför också ett antal krav på makthavare runtom i världen, bland annat att alla politiska beslut ska utgå på Parismålen, att upphöra med fossila investeringar och subventioner och att fasa ut kolkraft.

– Jag vill inte att ledare ska lyssna på mig. Jag vill att ledare ska lyssna på forskarna, och jag vill att de enas bakom vetenskapen. Och sen vill jag att de agerar på ett sätt som är nödvändigt för att hjälpa oss möta klimatkrisen, kommenterar Greta Thunberg kampanjen i ett uttalande.

Den 17-åriga klimataktivisten är en av personerna som stöttar initiativet. Hon skulle ha medverkat på lanseringen på måndagen, men har dock valt att ställa in sitt deltagande på grund av sjukdom. 

På tisdagen ska hon hålla ett öppningsanförande i Davos, och senare delta på en presskonferens tillsammans med flera andra unga klimataktivister. Det är första gången någonsin som en grupp tonåriga aktivister tar plats i programmet på Världsekonomiskt forum. 

Johan Rockström: ”Vår tids månlandning”

Även den svenska klimatprofilen Johan Rockström, chef vid Potsdaminstitutet för klimatforskning, stöttar ”Unite behind the science” i Davos, tillsammans med personer som FN:s tidigare klimatchef Christiana Figueres och forskaren Michael E Mann.

– Forskning visar att vi i dag står inför en planetär kris. Världen måste vända utsläppskurvorna år 2020 och halvera utsläppen innan 2030. Det är det vetenskapsbaserade målet för vår framgång och säkerhet på jorden för alla framtida generationer. Att enas bakom det här vetenskapliga uppdraget är vår tids månlandning. Det tog tio år att sätta en man säkert på månen, nu har vi tio år på oss att sätta jorden på en säker kurs mot framtiden, säger Johan Rockström i en kommentar. 

Inför mötet presenterades också den årliga rapporten ”Global risks report” där 750 experter och beslutsfattare pekat ut de största hoten mot mänskligheten just nu, och för första gången handlade de fem översta punkterna på listan om klimatkrisen.

– Skyndsamma klimatåtgärder är en vetenskaplig, politisk och moralisk nödvändighet. Alla beslut som tas behöver ha klimatkrisen i åtanke, säger den irländska diplomaten och tidigare presidenten Mary Robinson i en kommentar.

Prins Daniel gästar Davos

Förutom Greta Thunberg kommer ett antal prominenta svenskar medverka på toppmötet. En av dem är prins Daniel, som är i Davos för första gången, skriver Dagens industri.

Prinsen ska på onsdagen delta i ”Swedish Lunch”, som arrangeras av tvillingbröderna och entreprenörerna Alexander och Marcus Widegren. Genom åren har deras evenemang gästats av namnkunniga personer, och syftet med lunchmötet har tidigare handlat om ”främja svenska värderingar”, enligt Di Digital. 

Från regeringen kommer finansminister Magdalena Andersson (S), utrikesminister Ann Linde (S) och miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) vara på plats.

Time Magazine utsåg Greta Thunberg till årets person:

Greta Thunberg är ”Årets person 2019”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.