Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thunberg sågar Norge i öppet brev till Solberg

Greta Thunberg är missnöjd med norsk utsläppspolitik. Foto: PAUL WHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Erna Solberg, norsk statsminister.Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har skrivit ett öppet brev till norska statsministern Erna Solberg.

I brevet kräver Thunberg, och femton andra miljöaktivister, bättring från Norge i utsläppsfrågan. 

Greta Thunberg har kritiserat Norge tidigare. När hon tackade nej till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomspris passade hon på att rikta kritik mot landets miljöpolitik.

”Deras regering kan nyligen rekordmånga tillstånd till att utvinna olja och gas. Det nyligen öppnade fältet för olja och naturgas, Johan Sverdrup, väntas producera olja och naturgas i 50 år; olja och gas som generar koldioxidutsläpp på 1,3 miljarder ton”, skrev Thunberg på Instagram då.

Thunbergs kritik mot Norge

Nu har Thunberg och femton andra miljöaktivister skrivit ett öppet brev till norska statsministern Erna Solberg. I brevet ställer man krav på att landet gör ett rejält krafttag gällande sitt beroende av fossilbränslen, rapporterar Bloomberg. 

”Norge måste axla sitt ansvar för barn överallt. Det måste demonstrera hur en stor producent och exportnation av fossila bränslen måste göra omställningen från förorenare, och visa vägen för andra fossilberoende ekonomier”, skriver Thunberg och aktivisterna i brevet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.