Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Thunberg om den hotade skogen: ”Det gör mig otroligt ledsen”

Foto: MSTYSLAV CHERNOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Under lördagen besökte hon aktivisterna som skyddar skogen Foto: RUBEN NEUGEBAUER / ENDE GELAENDE HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN

I flera år har aktivister försökt skydda den tyska uråldriga Hambachskogen från att bli en kolgruva. 

Under lördagen besökte Greta Thunberg skogen och träffade miljöaktivisterna. 

– Det gör mig otroligt ledsen att se all förstörelse, säger hon till brittiska The Observer. 

I augusti korsar klimataktivisten Greta Thunberg Atlanten för ett sabbatsår i USA. Där ska hon bland annat delta i två stora klimatmöten, men innan avresan till New York gjorde hon ett stopp i den tyska Hambachskogen. 

Miljöaktivister har kämpat i flera år för att bevara skogen, och årligen bor aktivister i området för att hindra att den uråldriga skogen ska skövlas och ge plats åt en kolgruva.

Greta: ”Ledsen att se all denna förstörelse” 

Greta Thunberg befinner sig vid trädhusen där aktivisterna bor för att stoppa träden som fälls. Hon berättar att hon besökt kolgruvor förut men att det här var förödande att se. 

– Det gör mig otroligt ledsen att se all denna förstörelse i ett område som brukade vara ett skogsekosystem. Jag tycker synd om människorna som måste flytta, säger hon till brittiska The Observer.

Ett hem för hotade arter 

Skogsområdet var en gång i tiden ett hem för hotade arter, sällsynta lövträd och biologisk mångfald. Men sen gruvdriften startade för drygt 40 år sen, har Hambachskogen minskat till tio procent av den ursprungliga ytan.  

– Hambachskogen är viktig för att den är symbolisk, säger Greta Thunberg till till brittiska The Observer

17-åriga Jana Boltersdorf är en av alla aktivister som protesterat i flera år. Han säger att Greta Thunbergs besök är en overklig inspiration. 

– Hon har blivit en stor symbol för klimaträttvisa, och den här skogen har blivit en symbol för klimaträttvisa. Nu har dessa två symbolerna som är så viktiga för mitt liv gått samman. Det känns overkligt, säger han.