Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg i möte med Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez är USA:s yngsta kongressledamot.Foto: MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERS / MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTE
Alexandria Ocasio-Cortez välkomnar Greta Thunberg till Queens, New York: ”Vi kommer ge dig ett kungligt välkomnande.”Foto: PELLE T NILSSON / SPA

De är två av de mest framträdande klimataktivisterna i världen i dag.

Den brittiska tidningen The Guardian var med när Greta Thunberg samtalade med USA:s yngsta kongressledamot, Alexandria Ocasio-Cortez.

Samtalet sker från olika delar av världen. Den ena sitter hemma i Sverige och den andra på ett kontor Queens, New York. Greta Thunberg och Alexandria Ocasio-Cortez samtal sker – i enlighet med de bådas starka klimatengagemang – över videolänk.

Trots att de är två av de yngsta och mest framstående klimataktivisterna i världen har de aldrig träffats eller pratats vid.

Alexandria Ocasio-Cortez blev som 29-åring den yngsta kvinnan någonsin att väljas in i den amerikanska kongressen.

I februari överlämnade enligt Ocasio-Cortez The Guardian ”Green New Deal ”, den gröna nya överenskommelsen, till det amerikanska representanthuset, vilket bland annat krävde att det skulle uppnås ”netto-noll” växthusgaser inom ett decennium och ”en fullständig övergång från fossila bränslen” såväl som eftermontering av alla byggnader i USA för att möta nya energieffektiva standarder.

De har liknande upplevelser

Under samtalet utbytte Ocasio-Cortez och Thunberg erfarenheter över hur det är att avfärdas på grund av sin ålder, hur deprimerade vi borde vara över framtiden och vilken taktik som verkligen fungerar för en aktivist.

”Ofta säger folk, ”Politisera inte unga människor.” Det är nästan ett tabu. Att ha någon så ung som du kommer ut till förmån för politiska positioner är manipulerande eller fel. Jag tycker att det är mycket nedlåtande, som om vi, speciellt i denna tid, har tillgång till information vi har, man kan inte formulera sina egna åsikter och förespråka för sig själv”, säger Ocasio-Cortez och får medhåll från Greta Thunberg:

”Den vanligaste kritiken jag får är att jag manipuleras och att man inte borde använda barn för politiska skäl, för det är missbruk, och jag kan inte tänka för mig själv och så vidare. Och jag tycker att det är så irriterande! Varför skulle jag inte kunna formulera en egen åsikt och försöka förändra människors åsikter?”, säger hon.

Välkomnar Greta Thunberg till New York

Alexandria Ocasio-Cortez, berömmer också Thunberg för att hon sprider hopp.

”Jag har lärt mig att hopp inte är något du har. Hopp är något du skapar, genom ditt agerande. Hopp är något du måste manifestera för världen, och när en person har hopp, kan det vara smittsamt. Då börjar andra också agera på ett mer hoppfullt sätt.”

”Folk tänker på ledarskap som denna glamorösa, mäktiga sak. Men ledarskap är ett ansvar. Ledarskap är inte kul.”, säger hon.

Ocasio-Cortez avslutar med att välkomna Thunberg till Queens, New York: ”Vi kommer ge dig ett kungligt välkomnande.”

”Att höra dig formulera den övertygelse ​​som jag också har haft är så spännande och bekräftande. Så jag ville tacka för ditt arbete och dina försvarsåtgärder.”, säger Ocasio-Cortez till 16-åriga Greta Thunberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.