Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Think Pinks sopor dumpade längs vägar efter skandalen

Dykt upp på olika platser i Stockholmsområdet
Sopor från Think Pink har dumpats vid vägkanten i Kista i Stockholm.Foto: Janne Åkesson
Containrar från Pink Think uppställda i Kista i Stockholm.Foto: TONY LUNDQVIST
Containrar från Pink Think uppställda i Kista i Stockholm.Foto: TONY LUNDQVIST
Containrar från Pink Think uppställda i Kista i Stockholm.Foto: TONY LUNDQVIST
Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd (MP) i Stockholms stad.Foto: Anders J Larsson / Fotograf Anders J Larsson
Bella Nilsson, ägare till Think Pink.
Think Pink dumpar sopor i Kista i Stockholm.Foto: Janne Åkesson
Containrar från Pink Think har dumpats i södra Stockholm.Foto: Tony Johansson
1 / 9

Plötsligt dyker nu fyllda sopcontainrar från Think Pink upp på flera platser i Stockholm.

De har dumpats på gator och vägar – efter det att återvinningsföretagets ägare häktats, misstänkta för grovt miljöbrott.

– Det är förskräckligt att se, hela affären med Think Pink är förskräcklig, säger Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholm.

Tre containrar med NMT Think Pinks namn och telefonnummer står dumpade på en bussparkering i Kista i nordvästra Stockholm. De dök upp över en natt – och förbipasserande reagerade på att det kontroversiella avfallsföretaget fortfarande tycks vara verksamt.

– Det är för jävligt, man får inte ställa containrar på det sättet. Det är chaufförernas ansvar. De måste ha vetat att det är olagligt, säger Tony Lundqvist som själv är lastbilschaufför.

Expressen avslöjade nyligen att återvinningsföretaget NMT misstänks ha låtit bli att återvinna sopor, och i stället transporterat stora mängder byggavfall mellan minst sex sopstationer runtom i landet. Prover har visat att delar av avfallet innehåller miljöfarliga ämnen. 

Ägaren Bella Nilsson sitter nu häktad misstänkt för grovt miljöbrott, tillsammans med sin make Thomas Nilsson och ytterligare en person.

Containrar plötsligt på vägen

Också på Gamla Huddingevägen i södra Stockholm upptäckte bilister plötsligt containrar från Think Pink.

– Jag är rasande för att de bara dumpar på vägen. Jag är upprörd över att Think Pink fortsätter på det här sättet, säger Tony Johansson som bor i området.

På NMT Think Pink vill man inte kommentera uppgifterna om att företagets containrar ställts upp längs stora vägar i Stockholmsområdet.

”Verksamheten fortsätter”

– Verksamheten fortsätter efter förhållandena. Det händer mycket just nu. Mer kan jag inte säga, säger Kent, som jobbar som trafikledare på NTM Think Pink, men inte vill uppge sitt efternamn.

En person med insyn i återvinningsbranschen säger till Expressen att bolaget har skulder för obetalda fakturor till leverantörer och entreprenörer – och att de som dumpat containrarna troligen är chaufförer som ledsnat på situationen.

– Jag tror att det är chaufförer som inte fått betalt och har fastnat med containrar.  NMT:s anläggningar är stängda sedan ägarna häktades, säger källan.

”Dumpa enda alternativet”

– Vad ska de göra med containrarna? De får inte köra in dem på anläggningarna. Enda alternativet är att dumpa dem någonstans så får NMT ta hand om dem så småningom, säger han.

Enligt källan ska NMT Think Pink snart kunna göra utbetalningar, eftersom den häktade ägaren Bella Nilsson nu har utfärdat en fullmakt.

Miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) i Stockholm ser allvarligt på de dumpade containrarna.

– Det är förskräckligt att se. Om det har ställts ut olovligt, som det ser ut, kommer det att polisanmälas direkt, säger Katarina Luhr.

– De ser ut att stå i vägen. I så fall måste vi se till att de blir bortforslade, säger hon.

Kan undergräva förtroendet

Miljöborgarrådet tror att hela affären med Think Pink kan undergräva allmänhetens förtroende för återvinning och sortering av avfall. Utöver det att företagets verksamhet misstänks vara miljöskadlig.

– Fallet Think Pink visar att kriminella inslag finns kvar i avfallshanteringen som vi sett tidigare. Det räcker med det som redan rullats upp kring Think Pink. Om den här verksamheten också fortsätter på ett miljöfarligt sätt är det ett problem, säger Katarina Luhr.

 

THINK PINK-HÄRVAN

12 september: Ägarparet Bella och Thomas Nilsson samt ytterligare en person grips och anhålls för grovt miljöbrott

15 september: Trion häktas som misstänkta för grovt miljöbrott. 

16 september: Expressen berättar om Think Pinks enorma berg av osorterade grovsopor i Röfors utanför Laxå, Dannemora i Östhammars kommun, Botkyrka i Stockholm, Hova i Gullspångs kommun, Kjula i Eskilstuna och Skultuna i Västerås kommun. 

Expressen rapporterar även om hur miljöfarligt avfall från bolaget vållar stora problem på en sopstation i Laxå och hur grannar klagar på buller och damm. 

18 september: Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) kommenterar uppgifterna om Think Pinks sophantering som framkommit i Expressens granskning: ”Verkligen förkastligt”, säger hon och öppnar för att förstärka polisens utredningskapacitet kring miljöbrott. 

19 september: Expressen berättar om hur Think Pink ska ha använt sig av en bulvan i 80-årsåldern för sin soptipp i Dannemora. 

20 september: Expressen avslöjar hur Think Pink har använt sig av två konsulter som tidigare har dömts för grov brottslighet, bland annat mordbrand och omfattande skattebedrägerier. Konsulterna har även jobbat hos bolaget LMAG, som var inblandad i batteriskandalen som resulterade i att fyra män fick fängelsedomar tidigare i år. 

LÄS MER: Enorma betonghögar kopplas till Think Pink 

LÄS MER: Bella Nilssons konsulter kan kopplas till batteriskandalen 

LÄS MER: Kommunens kamp mot Think Pink: ”Rötägg” 

Häktade Bella Nilsson kallar sig ”Queen of Trash”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.