Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Think Pink-soporna kan förgifta dricksvattnet

Expressen har tidigare granskat Think Pink.
Sopberget i Kassmyra saknar partikelfilter i brunnarna, vilket kan påverka dricksvattnet i Botkyrka kommun.
Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Sopberget i Kassmyra riskerar påverka dricksvattnet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Partikelfilter i brunnar som ligger under soptippen i Kassmyra i Botkyrka saknas, skriver SVT

Miljöfarliga kemikalier från Think Pink-anläggningen riskerar nu att läcka rakt ut i dagvattnet.

– Det riskerar att bli en miljöskandal, säger markägaren till SVT. 

Soptippen i Kassmyra har länge kantats av brister som inte åtgärdats av konkursförsatta sopbolaget Think Pink, som haft hand om anläggningen. Bolaget har även drivit Kagghamra soptipp som brann i vintras.

Nu visar en granskning av SVT att sopberget i Kassmyra svällt över sin tillåtna storlek och blockerar nio brunnar. 

Dessutom har den oberoende konsult som kontrollerat miljön på bolagets anläggningar i hela Sverige sagts upp.

– Det här riskerar att bli en miljöskandal, säger markägaren Daniel Rindsjö, som hyrt ut anläggningen, till SVT.

Kan påverka dricksvattnet

Markägaren har kontrollerat en av brunnarna på uppmaning av polisen, då det har framkommit att partikelfilter saknas helt.

Det här innebär att kemikalier och oljespill riskerar läcka ut i grundvattentäkten Uttran – vilket kan påverka dricksvattnet för invånare i Botkyrka och Salem.

– Vi kände inte till att partikelfiltren var borttagna innan mars månad och vi måste självklart ta nya vattenprover, säger Carina Molin, samhällsbyggnadsdirektör i Botkyrka, till SVT.

”Markägaren har ansvaret” 

Filtren ska bytas två gånger om året, enligt tillståndet som krävs för att hantera byggavfall som SVT tagit del av. Men vattenkvalitén har inte inspekterats – trots att sophögen brett ut sig.

– Jag tror ändå att det är liten risk att dricksvattnet påverkas då byggmaterialet i sophögarna är torrt. Samtidigt är det markägaren som har ansvaret för sopbergen om inte Think Pink kan göra rätt för sig nu när bolaget har gått i konkurs, säger Molin.

Nationellt forensiskt center, NFC, har tagit vattenprover men delger inte analyssvaren då en förundersökning pågår i samband med brottsutredningen mot Think Pink. 

Expressen har i flera artiklar granskat Think Pink. Bolaget har satts i konkurs och företrädare anklagas för grovt miljöbrott. 

Åtalet i utredningen mot Think Pink väntas efter sommaren. 

Ur arkivet: Tidigare reaktioner om Think Pink

Skandalen kring det brottsmisstänkta återvinningsföretaget NMT Think Pink växer. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin kommenterar miljöskandalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.