Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Think Pink kan ha gömt avfall under balar

Ny avfallsskandal kring Think Pink kan vara på väg upp till ytan.
Foto: Annika Selin/P4 Sörmland
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

19 400 balar med byggsopor har lämnats vid E20 mellan Eskilstuna och Strängnäs.

Nu kan en ny avfallsskandal kring brottsmisstänkta Think Pink vara på väg upp till ytan.

Polisen misstänker att miljöfarligt avfall har grävts ner under balarna, rapporterar P4 Sörmland. 

Många av de nästan 20 000 balarna på industritomten vid E20 i Barva har legat där sedan tre år tillbaka.

Bakom balarna med byggavfall står NM Trading och Transport AB, vilket Eskilstuna-kuriren tidigare har rapporterat.

Bolaget har satts i konkurs och ingår i Think Pink-koncernen, där entreprenören Bella Nilsson och hennes make Thomas Nilsson sitter i styrelsen för moderbolaget. Båda är misstänkta för att ha dumpat stora mängder avfall på flera platser i Sverige. De nekar till brott.

Nu rapporterar P4 Sörmland att miljöfarligt avfall har grävts ner under balarna i Eskilstuna, visar prover som polisen tagit i marken. Marken på platsen gungar, enligt radion.

Åklagare Linda Schön säger att man utreder grovt miljöbrott på platsen.

– Vi har varit där och gjort en brottsplatsundersökning, och jag har också bekräftat att vi har tagit prover. Vi har dokumenterat platsen, det är ju en brottsplats, säger hon till Expressen.

Bodström: ”De har inte grävt ner något”

En förundersökning pågår vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Proverna visar att det finns bly, zink och petroleumprodukter över riktvärden i marken. 

Advokat Thomas Bodström som företräder Bella Nilsson är mycket kritisk till hela utredningen. Om det misstänkta miljöbrottet i Eskilstuna säger han att NMT hyrde en fjärdedel av marken och att de skött allt ”enligt tillstånd”.

– De har inte grävt ner något, det är andra som har gjort det. Det tillstånd som nu har gått ut kan inte gärna Bella stå för. Hennes bolag gick i konkurs för ett år sedan. Det var som när de försökte göra henne ansvarig för den här branden som var, säger han om branden på en soptipp i Botkyrka tidigare i år och där NMT tidigare haft verksamhet.

Förundersökningen har pågått sedan förra året. 

– Så det är väl ändå dags att börja titta på hur polis och åklagare jobbar, som hela tiden bara försöker få media med sig för att dölja det som de blåst upp, som skulle vara så enormt stort.

Expressen har i flera artiklar granskat NMT Think Pink-koncernen.

Polisen misstänker att de dumpat avfall, bland annat på gårdar som ägs av privatpersoner, och transporterat runt sopor på olika sopstationer. Prover har sedan visat på gifter i anslutning till soporna. Även Thomas Nilsson nekar fortsatt till brott genom sin advokat Filip Rydin, som säger att hans klient inte haft något ansvar för den operativa delen av verksamheten.

Se också:

Nya uppgifter: Think Pinks sopor kördes till lantliga gårdar
Storbranden på soptippen i Botkyrka fortsätter rasa • Grannarna kritiska mot kommunen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.