Nivåerna av några av de farligaste partiklarna i luften, PM2.5, har legat mellan 38 och 49 partiklar per kubikmeter luft i Bangkok. Foto: NARONG SANGNAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nivåerna av några av de farligaste partiklarna i luften, PM2.5, har legat mellan 38 och 49 partiklar per kubikmeter luft i Bangkok. Foto: NARONG SANGNAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Thailand skapar sitt eget regn

Publicerad

Smogen ligger tung över Bangkok, Thailands huvudstad.

Äldre och barn riskerar att utsättas för hälsofaror av de farliga partiklarna i luften.

Nu tänker myndigheterna i Thailand framkalla sitt eget regn för att stoppa smogen, skriver The Nation.

Thailand har ett departement för regnskapande, "The royal rainmaking and agriculture departement". Nu ska de använda sina kunskaper för att hjälpa huvudstaden. 

I söndags skickade de ut två av sina flygplan för att undersöka förhållandena i luften och göra planer för regnskapandet. De senaste dagarna har det nämligen lagt sig en tung dimma över Bangkok.

Nivåerna av några av de farligaste partiklarna i luften, PM2.5, har legat mellan 38 och 49 partiklar per kubikmeter luft. Departementet menar att det blir hälsofarligt när nivåerna ligger över 50, men världshälsoorganisationen menar att gränsen för hälsofara går redan vid 25 partiklar per kubikmeter.

Thailändska myndigheter har tidigare utgått endast från nivån av PM10 för att mäta luftkvalitén. Men nu jobbar Greenpeace i Thailand för att även PM2.5 ska tas med i beräkningen.

Salter sprutas i molnen

Regn har tidigare skapats i de norra delarna av Thailand för att lätta på dimman. Det artificiella regnet skapas med hjälp av så kallad "Cloud seeding", eller "Molnsådd" på svenska.

Om det finns ett tillräckligt vattenrikt moln så kan man skapa regn genom att spruta ett salt på molnet. Vanligtvis används silverjodid, men även kolsyresnö kan användas. Molnsådden kan ske både från flygplan och från marken.

Metoden är enligt SMHI ganska osäker, det måste inte nödvändigtvis bli mer regn totalt. Molnet hade så småningom släppt i från sig nederbörd i vilket fall, och eventuellt mer regn än vad som blir resultatet av molnsådden.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag