Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thailand skapar sitt eget regn

Nivåerna av några av de farligaste partiklarna i luften, PM2.5, har legat mellan 38 och 49 partiklar per kubikmeter luft i Bangkok.
Foto: NARONG SANGNAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Smogen ligger tung över Bangkok, Thailands huvudstad.

Äldre och barn riskerar att utsättas för hälsofaror av de farliga partiklarna i luften.

Nu tänker myndigheterna i Thailand framkalla sitt eget regn för att stoppa smogen, skriver The Nation.

Thailand har ett departement för regnskapande, "The royal rainmaking and agriculture departement". Nu ska de använda sina kunskaper för att hjälpa huvudstaden. 

I söndags skickade de ut två av sina flygplan för att undersöka förhållandena i luften och göra planer för regnskapandet. De senaste dagarna har det nämligen lagt sig en tung dimma över Bangkok.

Nivåerna av några av de farligaste partiklarna i luften, PM2.5, har legat mellan 38 och 49 partiklar per kubikmeter luft. Departementet menar att det blir hälsofarligt när nivåerna ligger över 50, men världshälsoorganisationen menar att gränsen för hälsofara går redan vid 25 partiklar per kubikmeter.

Thailändska myndigheter har tidigare utgått endast från nivån av PM10 för att mäta luftkvalitén. Men nu jobbar Greenpeace i Thailand för att även PM2.5 ska tas med i beräkningen.

Salter sprutas i molnen

Regn har tidigare skapats i de norra delarna av Thailand för att lätta på dimman. Det artificiella regnet skapas med hjälp av så kallad "Cloud seeding", eller "Molnsådd" på svenska.

Om det finns ett tillräckligt vattenrikt moln så kan man skapa regn genom att spruta ett salt på molnet. Vanligtvis används silverjodid, men även kolsyresnö kan användas. Molnsådden kan ske både från flygplan och från marken.

Metoden är enligt SMHI ganska osäker, det måste inte nödvändigtvis bli mer regn totalt. Molnet hade så småningom släppt i från sig nederbörd i vilket fall, och eventuellt mer regn än vad som blir resultatet av molnsådden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.