Under hösten 2019 får Strängnäs kommun in samtal och mejl från personer som larmar om att enorma mängder jord transporteras till en gård invid Mälaren.
Enligt uppgiftslämnarna rör det sig om uppemot tio fulla lastbilar varje dag. Jorden ska ha tippats bara 150 meter från strandkanten.
När sedan polisen kontaktar kommunen några månader senare visar det sig att massorna kommer från Eskilstunaföretaget LMAG, eller LMA-gruppen, som Expressen tidigare skrivit om. LMAG misstänks för inblandning i den miljöskandal som Expressen nyligen avslöjat, där batteriavfall innehållande svart massa misstänks ha dumpats i Kumla och Örebro.
Batteriskandalen – detta har hänt
• Expressen avslöjade i december att hundratals ton batteriavfall misstänks ha dumpats i en åker i Kumla, och på en soptipp i Eskilstuna.
• Tre män är nu häktade för grovt miljöbrott. Två av dem har tidigare jobbat ihop på ett större avfallshanteringsföretag, men fick sparken för tre år sedan, skriver Nerikes Allehanda.
• Enligt lokaltidningen ska batteriavfallet även ha använts i husgrunder i närområdet.
Markägaren i Strängnäs har bekräftat massornas ursprung för kommunen. Tidigare provtagningar på jorden har visat att den är ren, men de proverna är gjorda av LMAG själva.
Jessica Sundkvist, miljöinspektör, säger att man därför håller på att ta nya prover.
– Då ska kommunen vara närvarande. Proverna kommer tas av en extern konsult, säger hon.
Fått över 2000 ton jord
Enligt Jessica Sundkvist har massorna använts som fyllnad för att anlägga åkermark, något som inte är ovanligt. Men om materialet innehåller svart massa kan man komma att behöva sanera.
– Det beror på hur förorenat det är. Vi behöver också utreda vem som blir ansvarig vid förorening, säger Jessica Sundkvist.
Totalt har över 2400 ton, klassat som ”anläggningsjord”, skickats från LMAG till den aktuella gården.
I anmälningarna från privatpersoner som kommunen fått står det att man sett plastrester och elkablar i jordmassorna.
Det syns även sådana rester på bilder av massorna som Expressen fått ta del del av.
– Jag har själv varit där ute och jag har inte sett något sådant, säger Jessica Sundkvist.
Vad får det för konsekvenser för kommunen om det hittas svart massa?
– Det är ju inte bra. Och det är jäkligt tråkigt om det stämmer. Men vi kommer inte släppa det här, säger Jessica Sundkvist.
Det är sedan tidigare känt att åklagare Helena Eckerrot Flodin, som leder utredningen gällande grovt miljöbrott, också utreder om den svarta massan kan ha blandats ut med jord.