Talgbollar okänd miljöbov: ”Inte enbart en klimatfråga”

Fågeln blir glad av talgbollen – naturen blir det inte.
Foto: / OKÄND
Docent Line Gordon.
Foto: MIKAEL AXELSSON / MIKAEL AXELSSON

Hänger du ut talgbollar under vintern kan ditt val påverka betydligt fler djur än dem du kan se fylla på sin energidepå. 

– Det är inte enbart en klimatfråga, säger docent Line Gordon om den omdebatterade ingrediensen som finns i en del fågelmatsprodukter.

Talgbollar till småfåglar innehåller ofta palmolja eller utländskt animaliskt fett. Ingredienser som kan påverka andra fåglar, djur och växter negativt, enligt Jan Wester som säljer ekologisk fågelmat. 

– Vi tror vi är snälla när vi ser en blåmes som äter de här talgbollarna, men tänker man flera led bakåt drabbas till exempel Kemperhackspetten som nu håller på att utrotas från jordens yta. Den lever i de här skogarna som nu ryker, säger han. 

Docent Line Gordon, biträdande chef vid Stockholm resilience centre, kommenterar att palmoljeproduktionen påverkar växter, djur och människor.

– Vi tror vi är snälla när vi ser en blåmes som äter de här talgbollarna, säger Jan Wester.
Foto: PRIVAT 2.6 / PICASA

Anrik regnskog huggs ner

– Det handlar främst om att man hugger ner väldigt artrik regnskog för att odla oljepalmer, och därmed försämrar livsmiljön för växter, djur och människor som bor där, säger hon.

I Indonesien har man också noterat att klimatet blivit torrare när regnskog skövlats, poängterar Line Gordon. 

Men industrin är inte okomplicerad. Palmolja är fyra till nio gånger mer produktiv än andra vegetabiliska oljor och har en viktig ekonomisk roll.

Line Gordon upprepar Världsnaturfonden WWF:s argument om att man som konsument bör välja certifierad olja som ska vara ansvarsfullt producerad. 

Produktiv olja måste ersättas

Om man bojkottar palmoljan helt så måste den ersättas med annan vegetabilisk olja, enligt Madeleine van der Veer på WWF.

– Då behöver man till exempel mer av kokospalmen som då tar större landområden i anspråk och då är vår oro att mycket större arealer regnskog och värdefull mark kommer att skövlas, än vad som gjorts i dag med oljepalm, säger hon. 

När det kommer till fågelmat, förespråkar WWF ekologiska och svenska produkter, likt Jan Wester. 

– Det är en produkt där man inte behöver köpa med palmolja, säger Madeleine van der Veer.

Om man bojkottar palmoljan helt så måste den ersättas med annan vegetabilisk olja, enligt Madeleine van der Veer på WWF.
Foto: WWF / HOWWF / HO / EPA / SCANPIX

Näten skadar rådjur

Niklas Aronsson på Sveriges ornitologiska Förening, BridLife Sverige, kommenterar också att nätet runt talgbollar kan vara farligt för djuren.

– De kan spridas i naturen när talgbollarna är slut och det finns sådana här skräckhistorien om rådjur som käkat upp dem här och så har det fastnat i magen, säger han.


LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen att ge fåglarna mat i vinter.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.