Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Swedbank miljardinvesterar i Amazonaskopplade Blackstone

Expressens Matilda Nyberg förklarar.
Swedbank miljardinvesterar i Amazonaskopplade Blackstone.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eva Axelsson, Hållbarhetsanalyschef på Swedbank Robour.
Foto: Pressbild / Pressbild
Jakob König på Fair Finance Guide är kritisk till Swedbanks investeringar.
Foto: Linus Meyer / All Rights Reserved. Detta fält får inte ändras

Amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone äger bolag som bygger motorväg rakt igenom regnskogen i Amazonas. Byggena har blivit kraftigt ifrågasatta och kopplade till den ödesdigra skogsskövlingen i området. 

En av investerarna i Blackstone är svenska Swedbank som gått in med drygt två miljarder kronor, enligt Fair Finance Guide.   

– Det är dags för svenska banker att börja kontrollera vad de här företagen faktiskt stöder, säger Jakob König på Fair Finance Guide. 

Bränderna i Amazonas fortsätter att rasa trots att Brasiliens president Jair Bolsonaro nyligen införde ett 60 dagar långt eldningsförbud. 

Omfattande skogsskövling till förmån för jordbruk har pekats ut som orsak till de många bränderna, då företag och lokala bönder helt enkelt bränner ner marken för att kunna odla där. 

Swedbanks investeringar i Blackstone

Swedbank Robour Allemansfond Komplett: 1,6 miljarder kronor


Swedbank Robour Kapitalinvest: 416 miljoner kronor


Swedbank Robour Global High Dividend: 33 miljoner kronor

Men många av de brasilianska företagen som anklagas för skövling ägs av utländska riskkapitalbolag – till exempel amerikanska Blackstone. Enligt tidningen The Intercept äger Blackstone bland annat brasilianska Hidrovias do Brasil, ett företag som varit med och byggt hundratals mil motorväg i Amazonas. 

Och i Blackstone finns svenska sparpengar. 

Enligt uppgifter från Fair Finance Guide, som också återfinns i Swedbanks halvårsrapporter, har banken investerat drygt två miljarder kronor i Blackstone fördelat på tre olika fonder. 

Swedbank stor investerare

Jakob Köning på Fair Finance Guide är kritisk. 

– Blackstone är insyltade i att driva på exploateringen av Amazonas via infrastrukturverksamheten. När vi tittar på investerarna så ser vi att Swedbank sticker ut med ett betydligt större belopp än andra, säger han. 

Han fortsätter. 

– Det väcker frågor om vilken koll banken har på sina investeringar och vilket ansvar de tar. Här handlar det om att Swedbank investerar i själva företaget Blackstone. De är delägare som har beslutat att gå in med pengar i den här infrastruktursatsningen i Amazonas. 

Nedbränt område i regnskogen Amazonas.
Foto: ANDRE PENNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Jakob König vänder sig också mot hur bankerna förhåller sig till hållbarhetsbegreppet. 

– Problemet är att man inte tittat på bolagens finansiella verksamhet. Man har tittat på om de dricker rättvisemärkt kaffe på kontoret men allt handlar om hur de styr sina pengar, säger han. 

Swedbanks investering på över 1,6 miljarder i en av fonderna är också en ökning från årsskiftet 2018/2019. Blackstone är ett av de största innehaven och utgör drygt tre procent av fonden. 

Vill påverka genom investeringar

Eva Axelsson är hållbarhetsanalyschef för Swedbank Robour. Hon svarar via mejl på Expressens frågor om bankens investeringar i Blackstone. 

– Amazonas har en nyckelroll för biologisk mångfald, för lokalbefolkning och vi ser allvarlig på situationen. Vi arbetar integrerat med hållbarhetshetsanalys och dialog i våra innehav. Genom investeringar kan vi vara med och påverka företag att ta ett större ansvar för hållbarhet, säger Eva Axelsson. 

Hur ser er dialog ut med Blackstone, har ni kunnat påverka deras investeringar? 

– Vad gäller Blackstone så har förvaltarna en dialog tillsammans med hållbarhetsanalytiker om hur bolaget ska ta större ansvar för att integrera hållbarhetsarbete i sin affärsmodell och rapportera om det.

En satellitbild som visar bränderna i Amazonas i mitten av augusti.
Foto: NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Att avveckla investeringar i bolag som Blackstone ser inte Eva Axelsson som något alternativ. 

– Vi har i våra investeringar gått från att exkludera bolag och branscher till att ta ett bredare grepp och höja hållbarheten i samtliga fonder genom påverkansarbete och dialoger med de bolag vi investerar i, säger hon. 

För en dryg vecka sedan blev det känt att Nordea slutar köpa brasilianska statsobligationer till följd av bränderna i Amazonas. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.