Det var i en analys av Greta Thunbergs tal under klimattoppmötet COP25 i Madrid som SVT klimatkorrespondenten Erika Bjerström först försåg 17-åringen med en populistisk stämpel.
”Greta talar om folket mot de styrande. Hon låter alltmer som en vänsterpopulist”, skrev Bjerström på Twitter.
Bjerström skrev också en textanalys av talet på SVT:s hemsida.
”I en debattartikel innan Madridmötet, på sajten 'Project Syndicate' skriver hon bland annat att klimatkrisen skall skyllas på koloniala, rasistiska och patriarkala krafter”, skrev Bjerström där.
Bjerström fick kritik
Valet att benämna Thunbergs budskap som ”vänsterpopulistiskt” väckte gott om kritik. Andreas Gustavsson, chefredaktör på vänstertidningen Dagens ETC, menade att Bjerström hemföll åt en ”konspiratorisk trop”.
”Public service ger högerpopulister tolkningsföreträde att avgöra vilka som är vänsterpopulister. Häpnadsväckande. Illavarslande”, skrev han.
Mer hätsk kritik än så riktades mot Bjerström på de sociala medierna – och den fick ny fart när Bjerström återigen kopplade samman Thunbergs retorik och vänsterpopulism i Rapports Årskrönika.
– Hon började med att strikt hänvisa till forskningen, men under slutet av året har hon blivit allt mer politisk och använt en alltmer klassisk vänsterretorik. Och i och med att hon avfärdar alla politiker, hela näringslivet och deras försök och det arbete som ändå pågår här och där för att få ner utsläppen, så är hennes budskap utan hopp, sa Bjerström då.
”Anklagas för att vara nazist”
Enligt Bjerström har tonläget blivit så hårt att känt sig utsatt för näthat – och nu väljer hon att lämna plattformen Twitter.
”På SVT gör vi en granskande analys av en av världens mäktigaste opinionsbildare, Greta Thunberg, av hennes retoriska förflyttning. På Twitter anklagas jag, efter 37 år som folkbildande miljöjournalist, vara nazist, klimatförnekare, köpt av oljebolagen. Ovärdigt. Hej då Twitter”, skriver Bjerström.
https://twitter.com/erikabjerstrom/status/1213743089682178048Expressen har varit i kontakt med Bjerström, som kommenterar kritiken mot analysen.
– Jag skrev mycket riktigt att Greta Thunberg börjat luta allt mer åt vänster på senare tid. I texten underbygger jag hur jag hade landat i den analysen. Man behöver ju inte hålla med, men det här var min slutsats efter ha följt Greta Thunberg sedan starten, säger hon.
SVT:s utrikeschef, Pia Bernhardson, pekar också på att Bjerström motiverat sin slutsats i texten.
– En kommentator i SVT har utrymme att uttrycka egna slutsatser utifrån kunskap och analys. Och Erika Bjerström har bevakat klimatet och forskningen på området längre än de allra flesta journalister och motiverar i sin text hur hon har landat i sin slutsats. Att det sedan väcker debatt visar väl att alla heta frågor är politiska, klimatkrisen också förstås.
Hon fortsätter:
– Tonläget på Twitter är ibland onyanserat, men det är ju ingenting nytt. Vem som helst kan väl bli less på det, så jag respekterar givetvis Erikas val.
Försvaras av Jan Eliasson
Samme Andreas Gustavsson som kritiserade Bjerström i ETC medger på Twitter att han också har reagerat på tonen i inläggen riktade till henne.
”Jag har sett påhoppen, många som gått över alla gränser. Men samtidigt självklart att SVT och dess medarbetare ska kunna kritiseras. Det förändras inte”, skriver han.
Jan Eliasson, före detta utrikesminister, har skickat stöttande ord till Bjerström.
”Har själv funderat i dessa banor när hat, hån och hot flödat på Twitter, ofta anonymt. Har då valt att ignorera eller, i grava fall, blockera. Viktigt att inte dessa personer eller intressen jagar bort proffsiga journalister som Erika Bjerström. Detta är precis vad de vill uppnå”, skriver han.
Gretas svar
I samband med Bjerströms analys av Thunbergs tal i Madrid, gick miljöaktivisten själv ut på Instagram och svarade SVT-profilen.
”Jag blir ibland kallad 'politisk'. Men jag har aldrig stöttat något politiskt parti, någon politiker eller ideologi. Jag kommunicerar forskning och riskerna kring att misslyckas med att agera på den. Och faktumet att politiken som behövs i dag inte finns, varken till höger, eller till vänster eller i centern. Om någon tror att det jag och forskningen står för propagerar för en politisk inriktning – då säger det mer om den personen än det gör om mig”, skrev Thunberg då.