Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT nobbade tv-serie om Greta Thunberg

Greta Thunbergs bästa klimattips i Expressen TV.
Greta Thunberg och hennes familj kontaktade 2016 SVT för att få göra en tv-serie om hur Gretas klimatengagemang fått hela familjen att ställa om.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Eva Beckman är programbeställare för kultur, fakta, evenemang och religion på SVT.
Foto: OLLE SPORRONG
Succéproducenten Karin af Klintberg ville göra en programserie med Greta Thunberg och hennes familj, men fick nobben av SVT.
Foto: OLLE SPORRONG

Greta Thunberg och hennes föräldrar ville göra en tv-serie om hur Greta tvingat sin mamma och pappa att tänka om i klimatfrågan.

Kvinnan bakom succén ”Historieätarna” – Karin af Klintberg erbjöd sig att producera, men SVT tackade nej.

– Med facit i hand är det förstås snöpligt att vi inte nappade på detta, säger Eva Beckman, programbeställare för kultur, fakta, evenemang och religion på SVT.

Stora Journalistpris-vinnaren Karin af Klintberg, som även producerat framgångsrika julkalendern ”Tusen år till julafton” och ”Bye Bye Sweden” med Lotta Lundgren och Erik Haag, berättar att det var artisten Malena Ernman som först kontaktade Karin.

– Hon hade en jättegod idé om hur hennes dotter triggat henne att tänka om och hur Malena blev den ofrivilliga miljökämpen som slutade flyga, fick lägga om sitt yrkesval och göra en massa förändringar på hemmaplan, säger Karin af Klintberg.

Det här var våren 2016 och Malena Ernman hade på allvar börjat engagera sig i klimatfrågor, men Greta Thunberg var ännu inte den globala influencer hon är i dag.

– Malena och familjen Thunberg hade ett jättebra programförslag som jag bearbetade. Vi tänkte oss sex-åtta halvtimmesavsnitt där man skulle få följa Greta och hennes miljöengagemang. På den här tiden gick hon på gatorna och lappade självmant bilar som hade för stora utsläpp, så det var på gräsrotsnivå, förklarar Karin af Klintberg.

Karin af Klintberg har bland annat gjort ”Historieätarna” och ”Tusen år till julafton”.
Foto: OLLE SPORRONG

Producenten och Gretas familj hade långtgångna planer

Greta Thunberg har i Expressen och i boken ”Scener ur hjärtat” själv berättat om sina olika funktionsvariationer Aspergers, tvångssyndrom och selektiv mutism (som innebär att hon bara pratar ibland) och om sin tidigare depression och Karin af Klintberg diskuterade med föräldrarna hur man rent praktiskt skulle kunna filma i och med att Greta på den här tiden inte tyckte om att umgås med främlingar.

– Vi planerade bland annat att Greta skulle filma sig själv med mobil för att minimera att hon skulle behöva ha fotografer och mig med sig, men Malena förklarade att Greta skulle klara att bli filmad för den viktiga sakens skull. Och nu när man ser Greta i offentligheten så märker man ju att hon rör sig som en drottning, säger Karin af Klintberg.

Hon fortsätter:

– Jag tror att det hade blivit en jättebra serie och den hade kunnat säljas internationellt också. Många är nyfikna på vem Greta är och på hur allt började. Och den hade kunnat sändas precis innan Greta drog i gång sin skolstrejk förra hösten.

Projektet fick dock nej från SVT.

– Vi fick beskedet att man hade ett annat miljöprogram på gång. I retrospektiv är det förstås tråkigt att det blev så. Vi var först på bollen våren 2016. Men jag är inte på något sätt sur över detta. Det hade kunnat bli en viktig programserie om hur två generationer ska samsas inom klimatfrågan, men jag har fått nej på andra programidéer tidigare också och ibland kanske med all rätt. Vissa gånger blir det nej. SVT har massor av förslag att ta ställning till, menar Karin af Klintberg.

SVT-beställaren: ”Retligt”

Eva Beckman som är programbeställare för kultur, fakta, evenemang och religion på SVT säger att hon i ett tidigare skede möttes av ett helt annat förslag.

– Malena Ernman, Svante Thunberg och Stefan Sundström träffade mig för att de ville göra ett program om hur de skulle leva mer klimatsmart. Det var en ganska outvecklad idé och vi hade redan ett liknande projekt på gång med andra personer.

Eva Beckman utvecklar resonemanget:

– Jag vet att Karin af Klintberg senare berättade att Malena Ernman hade en driftig dotter som var klimatengagerad och kunnig, men Greta var vid det här laget helt okänd. Först när jag förra hösten såg bilder på Greta sittande med sin skylt utanför riksdagen förstod jag att det måste vara Malenas dotter. Då tänkte jag ”vad dumt att vi tackade nej”, men det var inte alls ett förslag om åtta avsnitt om Gretas väg till klimataktivist som presenterades för mig.

Eva Beckman är programbeställare för kultur, fakta, evenemang och religion på SVT.
Foto: OLLE SPORRONG

Hur känns det att ni tackade nej till Greta Thunberg?

– Nu tänker jag förstås att det är retligt. Vi på SVT hade gärna haft en programserie om Greta innan hon blev Greta med hela världen, säger Eva Beckman.

Familjen Thunberg-Ernman kommenterar avslaget i sin bok ”Scener ur hjärtat”:

Vi vet ju förstås hur svårflörtade SVT är när det gäller program om klimatet. // Vi har själva försökt att sälja in olika programidéer, men inte ens uppbackade av Sveriges mest namnkunniga och framgångsrika tv-producent har det funnits något intresse”.

Karin af Klintberg har dock inte helt gett upp hoppet:

– Jag skulle absolut fortfarande vilja göra program med Greta, men jag vet inte om det går nu, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.