Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT-meteorologens smarta klimatval

Jannicke Geitskaret har varit meteorolog på SVT i 14 år. Foto: SVT/Johan Paulin
Bild från när Jannicke Geitskaret berättar om vädret i SVT (2008). Foto: BENGT O NORDIN / SVT
”Min dåvarande chef Pär Holmgren öppnade mina ögon för den här viktiga frågan”, säger SVT-meteorologen Jannicke Geitskaret. Foto: ANDRÉ MASLENNIKOV / IBL

Hon tänkte egentligen bli rymdfysiker eller pilot, men valde meteorologutbildningen för att slippa flytta från Bergen.

Men så träffade Jannicke Geitskaret kärleken – och bytte Norge mot Stockholm.

– När jag började i det här yrket pratades det nästan inte alls om klimatet, men min dåvarande chef Pär Holmgren öppnade mina ögon för den här viktiga frågan, säger den 42-åriga SVT-meteorologen. 

Pär Holmgren var tidigare chef för SVT:s väderavdelning och han har inspirerat sina kollegor att lära sig mer om klimatfrågan.

– Till viss del ingår klimatfrågor i vår rapportering om vädret, men vi har också en klimatsatning på SVT:s webb där vi har flera artiklar i ämnet, berättar Jannicke Geitskaret.

Hon fortsätter:

– En del av våra inslag om klimatet är med i sändning. Många av SVT:s lokala redaktioner kontaktar också oss på väderavdelningen för att göra inslag där vi är med. Vi får även många tittarfrågor om klimat, så vi läser hela tiden på i de här frågorna.

Jannicke Geitskaret berättar att SVT:s väderredaktion är noga med att hålla sig till vad forskningen säger.

– Det finns mycket vilseledande information på nätet och för oss är vetenskapligheten A och O.

Jannicke Geitskaret: ”Jag flyger inte lika ofta som förr”

Hur märks ditt ökande kunnande om klimatfrågor i din egen vardag?

– Jag flyger inte lika ofta som förr och tänker på vad jag äter. Det får gärna vara närproducerat och jag väljer mer grönt och fisk än tidigare. Dessutom sorterar familjen förstås soporna.

Hur funkar det att få med dina två barn i miljötänket?

– De är jätteduktiga på att tänka på miljön och för dem finns det inget ifrågasättande i att prioritera klimatet. Det är helt naturligt för dem att sopsortera, släcka lampor när man går ut ur rummet och att inte slösa med vatten.

– Men det krävs också stora publika beslut för att vi ska klara klimatfrågan tillsammans. Det är en global fråga.

Jannicke Geitskaret berättar att hon blir glad över allmänhetens ökande klimatmedvetande.

– Det märks inte minst efter värmeböljor att tittarna vill veta vad de kan göra och vad som behöver göras på högre nivå för att rädda klimatet.

”Min dåvarande chef Pär Holmgren öppnade mina ögon för den här viktiga frågan”, säger SVT-meteorologen Jannicke Geitskaret. Foto: ANDRÉ MASLENNIKOV / IBL

Att Jannicke Geitskaret blev meteorolog var egentligen en slump.

– Jag läste matte och fysik hemma i Bergen och under en rundvandring på universitetet fick jag upp ögonen för meteorologi. Från början ville jag bli rymdfysiker eller pilot, men då hade jag behövt flytta till Oslo eller utomlands och som 18-åring kände jag mig för ung för det.

Hur kom det sig att du hamnade i Sverige?

– Jag träffade min sambo som kom från Stockholm och det passade bra att flytta hit, för det var dessutom lättare att få jobb som meteorolog i Sverige än i Norge.

”Jag gick in för att lära mig språket ordentligt”

Jannicke Geitskaret kommer från Västnorge, där man pratar en annan sorts norska än i Oslo.

– Bergendialekten har en annan klang som svenskar brukar ha svårt att förstå. När jag började på SMHI:s prognosavdelning ingick det att läsa väder i Radio Stockholm och då krävdes perfekt svenska. Jag gick in för att lära mig språket ordentligt och blev bara tacksam om någon påpekade om jag uttryckte mig tokigt.

I dag hörs inte ett spår av norskan när Geitskaret presenterar sina väderprognoser i "Morgonstudion", "Aktuellt" och "Rapport".

Hur igenkänd blir du på stan?

– I Stockholm är det inte så många som reagerar, men ute i landet är det ganska många som kommer fram och ger positiva reaktioner och vill fråga någonting om vädret. I Norge händer det också att jag blir igenkänd för en del tittar ju på svensk tv, men där blir jag inte stoppad på gatan.

 

Fakta/Norska som pratar perfekt svenska

Namn: Jannicke Hansen Geitskaret.

Ålder: 42.

Yrke: Meteorolog på SVT:s väderavdelning.

Bor: I hus utanför Stockholm.

Familj: Sambo, två barn. 

Karriär: Pluggade matte och fysik vid universitetet i Bergen och utbildade sig där till meteorolog. Har jobbat på SMHI på Arlanda och gjort prognoser för flyg, radio och dåvarande Vägverket. Kom 2004 till SVT. 

Aktuell: Gör väderprognoser och presenterar vädret i "Morgonstudion", "Rapport" och "Aktuellt".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!