Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Greta Thunberg har synliggjort klimatfrågan”

Johanna Lissinger Peitz var en av EU:s tre chefsförhandlare i Katowice 2018.Foto: EU-kommissionen
Greta Thunberg når New York under onsdagen.Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
– Klimatet är vår tids ödesfråga och jag hoppas att mötet visar på allvaret och möjligheterna, säger Johanna Lissinger Peitz.Foto: IISD

Den 23 september äger toppmötet i New York rum. 

Sveriges chef för klimatförhandlingar Johanna Lissinger Peitz är stationerad på plats. 

För Expressen berättar hon om förberedelserna tillsammans med Indien och hur Greta-effekten har påverkat förväntningarna på Sverige. 

På onsdagen kliver Greta Thunberg i land i New York efter en två veckor lång segling över Atlanten. Hon är inbjuden av FN att delta på toppmötet Climate Action Summit tillsammans med världens ledare. Mötet den 23 september sker på initiativ av FN:s generalsekreterare och äger rum i samband med generalförsamlingens öppnande. 

– Syftet med mötet är att öka takten i den omställning som vi alla, både stater och näringsliv, behöver göra för att klara klimatutmaningen och nå målen i Parisavtalet. Det innebär i sin tur att hålla temperaturökningen under 2 grader/1,5 grad, att öka motståndskraften för klimatpåverkan och ställa om finansiella flöden, säger Johanna Lissinger Peitz.

”Klimatet är vår tids ödesfråga”

Enligt Johanna Lissinger Peitz har FN:s generalsekreterare António Guterres gett ett tydligt budskap inför mötet. Han har uppmanat världens länder att komma till New York med konkreta initiativ och planer på åtgärder. Målet är att sjösätta aktiviteter som leder till mindre utsläpp och bidrar till att världen står bättre rustad för klimatpåverkans effekter.

– Klimatet är vår tids ödesfråga och jag hoppas att mötet visar på allvaret och möjligheterna. Att fler gör mer. Att länder känner ett starkt självförtroende att höja sin ambition i enlighet med Parisavtalet.  Att mötet visar på lösningar samt skapar en kraft och vilja hos alla aktörer att svara upp mot vetenskapen, säger Johanna Lissinger Peitz.

Greta Thunberg spelar en viktig roll

Greta Thunberg kommer att delta på toppmötet och hennes tidigare tal vid bland annat EU-parlamentet har varit en direkt uppmaning till världens ledare. 

– Greta Thunberg har synliggjort och skapat en medvetenhet kring klimatfrågan som få andra personer har gjort. Jag tror att hennes tydliga budskap tillsammans med de tydliga budskapen från FN:s klimatpanel har gett oss alla en anledning att fundera på vad vi kan göra mer utöver vad vi redan gör i dag, säger Johanna Lissinger Peitz.

Hon anser att den svenska klimatlagen, mål om nollutsläpp till år 2045 och starka kopplingar mellan klimat och utvecklingsagendan har gett Sverige en stark röst och ett högt anseende i klimatfrågan. 

Och den globala Greta-effekten har haft en viss påverkan på Sveriges roll i klimatsammanhang.

– Jag kan märka att förväntningarna på Sverige ökar men samtidigt så tror jag tror att de flesta tänker på Greta Thunberg just som Greta Thunberg.

Sverige leder arbetet med att ställa om tung industri

Sverige och Indien ansvarar tillsammans för ett arbete med syfte att engagera näringsliv och tung industri för att nå minskade utsläpp. Detta kommer att presenteras på toppmötet. Johanna Lissinger Peitz berättar att arbetet grundar sig på erfarenheter från arbetet med Fossilfritt Sverige och de färdplaner som svensk industri har tagit fram för att bli fossilfria.  

Climate Action Summit

Climate Action Summit äger rum i New York den 23 september.

Toppmötet är ett separat möte från klimatförhandlingarna i Chile som äger rum 2-13 december.

Syftet med mötet är att öka takten i klimatarbetet för att nå målen i Parisavtalet.

Ett flertal länder leder arbetsgrupper inom områden som energi, industri, infrastruktur och klimatanpassning som kommer att presenteras på mötet.

Det här är Sveriges roll på toppmötet

Sverige och Indien, med stöd av World Economic Forum, leder arbetet för att engagera näringsliv och tung industri för att nå minskade utsläpp.

Arbetsgruppens fokus är att stötta initiativ i branscher som stål, cement, aluminium och kemi.

Climate Action Summit sker i samband med generalförsamlingens öppnande. Under veckan finns flera viktiga frågor för Sverige på agendan. Klimatförhandlare Johanna Lissinger Peitz hänvisar till toppmöten om hållbar utveckling där Sverige, genom ambassadör Olof Skoog, haft en central roll i den deklaration som ska antas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.