Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige stöttar kolindustrin med 1,9 miljarder

Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett kolfält utanför en mina i Lintfort, Tyskland. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: ROLAND WEIHRAUCH / DPA/IBL
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska myndigheter har fortsatt garantera kolutvinning i världen till ett värde av 1,9 miljarder kronor de senaste fem åren.

Detta trots att Sverige skrev under Parisavtalet 2015. 

Det visar en ny rapport från organisationen Swedwatch

– Många politiker i många regeringar under lång tid har haft möjlighet att stoppa detta, skriver Isabella Lövin i ett sms till Expressen.

Kol är den mest förorenande energikällan och kolindustrin är starkt bidragande till klimatförändringarna. 

Enligt en rapport från Swedwatch har flera svenska företag åtnjutit exportgarantier de senaste åren och bidragit till en utbyggnad av kolindustrin i länder som redan är starkt kolberoende, däribland Volvo och Scania. 

Exportkrediter, eller garantier, fungerar som en slags försäkring för att de svenska företagen som investerar ska få betalt om företagen löper risk att inte få betalt av länderna de gör affärer med. 

”Många politiker i många regeringar under lång tid har haft möjlighet att stoppa detta. Det är den här regeringen, med Miljöpartiet, som har satt stopp för exportkrediter som låser in andra länder i ett fossilberoende”, skriver Isabella Lövin i ett sms. 

Läs mer: WWF:s varning: Skogsbränder ökar i antal

Utrikeshandelsminister: ”Stora projekt”

Totalt har företagen fått garantier på mer än 1,9 miljarder kronor sedan 2016. Pengar som gått till affärer med Indonesien, Sydafrika och Mongoliet. Större delen av pengarna, 1,2 miljarder kronor, har gått till affärer med världens största exportland av kol, Indonesien. 

– Vi har bestämt att krediterna ska fasas ut och tas bort senast 2022 men det går inte att stänga över en natt. Det handlar om stora projekt och stora åtaganden, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S), till SVT. 

SVT: Vad är skälet till att krediterna till kolutvinning inte avvecklats tidigare, redan 2015, 2016 eller 2017?

– Jag kan inte recensera vad som gjordes 2015 eftersom jag tillträdde i september 2019, säger Anna Hallberg (S), till SVT.

”Jag är glad över att detta blir verklighet innan mandatperioden är slut. Jag och Miljöpartiet är i politiken för att stoppa fossila utsläpp, vi ska bygga världens första fossilfria välfärdsland. Varje del i vår politik ska bidra till det och Sverige ska som land hjälpa andra länder i sin klimatomställning, inte stjälpa den”, skriver Lövin i ett sms. 

Läs mer: Klimatförnekarna som fått makt över USA:s SMHI

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.