Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige skickar hjälp till Amazonas

"Folk vill inte att Amazonas huggs ner"
Bränderna i Amazonas kopplas till skogsskövling för att skapa jordbruksmark. Foto: JUAN KARITA / AP TT NYHETSBYRÅN

För att hjälpa till med brandbekämpning i Amazonas ska svenska MSB skicka personal till Bolivia.

− De jobbar otroligt intensivt för att släcka bränderna och behöver avlastning, säger Per Velandia på myndigheten.

Via EU:s civilskyddsmekanism har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fått en förfrågan från Bolivia att hjälpa till med brandbekämpning i regnskogen.

Det är främst tillfälligt boendestöd till räddningspersonal och hjälp med ledningscentraler som den svenska myndigheten ska bistå med. Planen är att skicka material och personal i veckan.

− Bränderna i Amazonas är allvarligare än på flera år och räddningstjänsterna och myndigheterna är under hård press. Därför jobbar vi för fullt att kunna stötta vår systermyndighet i Bolivia, säger Per Velandia, vid enheten för insatser på MSB, i ett pressmeddelande.

Efter hård kritik har Brasilien infört ett 60 dagar långt eldningsförbud. Foto: VICTOR R. CAIVANO / AP TT NYHETSBYRÅN

Amazonas brinner – Sverige skickar hjälp

Myndigheten har tidigare stöttat i internationella katastrofsituationer, exempelvis efter jordbävningarna på Haiti 2010 och Nepal 2015.

Insatsen finansieras av MSB:s krisberedskapsanslag för internationell verksamhet via Regeringskansliet samt EU:s katastroffinansiering.

− Att bygga boendelösningar är något MSB är bra på, och de basläger vi planerar för att sända kan rymma uppemot 200 personer. De kommer att placeras i nära anslutning till brandhärdarna så att räddningspersonalen kan få utrymmen att vila sig på. De jobbar otroligt intensivt för att släcka bränderna och behöver avlastning. Vi planerar även för att komplettera med mindre mängd efterfrågad skyddsutrustning, däribland skyddsmasker. Vi hjälper alltså de som hjälper, säger Per Velandia.