Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige och EU tvingas svara klimataktivisterna

Det är skillnaden mellan klimat och väder.
Klimatstrejk i Portugal.
Foto: GLOBAL MEDIA GROUP / GLOBAL MEDIA GROUP/SIPA USA SIPA USA
Fyra av aktivisterna är från Leiria i Portugal, som drabbades hårt av skogsbränder 2017.
Foto: PAULO CUNHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sverige och 32 andra europeiska stater måste svara sex klimataktivister som stämt dem.

Det har en fransk domstol för mänskliga rättigheter bestämt, skriver The Guardian.

– Det är ingen överdrift att detta kan bli det viktigaste ärendet som någonsin prövas i en domstol för mänskliga rättigheter, säger försvarsadvokaten Marc Willers till tidningen.

Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Aktivisterna – fyra barn och två unga vuxna – skickade in stämningen i september, strax efter att Portugal registrerat sin varmaste dag någonsin.

Gruppen kräver starkare klimatåtgärder för att säkra deras framtida fysiska och psykiska hälsa. Dessutom skriver de att ungas rättigheter, möjligheter att träna utomhus och att leva ångestfritt äventyras om inget görs.

Stämningen har nu lyfts av en fransk domstol för mänskliga rättigheter. Det är den som ålagt de 33 europeiska länderna, däribland Sverige, med krav om att svara aktivisterna.

”Vi vet att de inte gör tillräckligt”

Om kravet inte uppfylls kommer domstolen att ta till hårdare tag. Advokaterna säger att de kan begära att staterna visar upp hur de, och företag inom landsgränserna, bidrar till klimatkrisen genom exempelvis utsläpp, skogsskövling och utvinning av naturgaser.

– Vi vet att de inte gör tillräckligt ännu, och domstolens beslut om att ge ärendet prioriterad status kommer att addera till det allt större trycket mot europeiska regeringar om att agera på vetenskapen och vidta de nödvändiga åtgärderna mot klimatförändringar, säger försvarsadvokaten Marc Willers till The Guardian.

André Oliveira, 12, är en av aktivisterna bakom stämningen. Han säger att domstolens besked inger hopp, men att det viktigaste nu är att staterna agerar.

– Innan de gör det kommer vi att fortsätta kämpa med mer målmedvetenhet än någonsin, säger han till The Guardian.

Se mer

Pär Holmgren: Så har Greta Thunberg påverkat klimatrörelsen.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.