Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges skarpa kritik – mot oljejätten Shell

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Miljöminister Isabella Lövin är kritisk till Shells planer.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Greenpeace demonstrerar på oljeplattformen.
Foto: Marten van Dijl / Marten van Dijl / Greenpeace
Foto: expressen
Oljerigg. OBS! Genrebild.
Foto: COLOURBOX

Sverige vill inte att Shell ska tillåtas lämna kvar sina avvecklade oljeriggar i Nordsjön. Det säger Isabella Lövin till Expressen. 

– Det är viktigt att vi gör upp med gamla miljösynder, säger miljöministern. 

Under fredagen inleds ett möte där Sverige och Tyskland ska försöka får Storbritannien att neka Shell tillstånd. 

Det var i måndags som protesterna mot Shells planerade oljedumpning startade och aktivister från Greenpeace tog sig med båt ut till plattformarna. 

Anledningen är att Shell ansökt om undantag för det 20 år gamla förbud mot att lämna kvar rester av gamla oljeplattformar till havs. För att få igenom det krävs att Storbritannien säger ja – och att landet informerar övriga medlemsländer i OSPAR-konventionen. 

Detta är OSPAR

• OSPAR är en sammanslagning av Olsokonventionen och Pariskonventionen och ska skydda marina miljöer. 


• Den antogs 1992 och omfattar nordöstra Atlanten samt Nordsjön.


• Medlemsländerna är Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Island, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige och Tyskland.


• 1998 fattade OSPAR ett beslut om förbud mot att lämna kvar hela, eller delar av, oljeplattformar när man avvecklar verksamheten.

Under veckan har det framkommit kritik mot oljebolaget Shell för den planerade dumpningen. Man misstänker att det finns uppemot 25 000 ton råolja kvar i de gamla riggarna, som riskerar att läcka ut i havet. 

– Att Shell inte ens är villiga att ta hand om sitt smutsiga material, utan vill gömma det i våra hav, är inget annat än skamligt, sa Dima Litvinov, talesperson för Greenpeace Norden, i samband med protesterna. 

Dima Litvinov är Greenpeace talesperson i Norden. Han är mycket kritisk till Shells planer.
Foto: Christian Åslund / © Christian Åslund / Greenpeace

Och även representanter för OSPAR-länderna har ifrågasatt Shells avsikter med sin förfrågan. Tyskland har lämnat in en officiell skrivelse där man säger att det är omöjligt att landa i andra slutsatser än att låta plattformarna stå om man använder de analyser som Shell gjort.

Man säger även att det finns risk att det här fallet blir prejudicerande och att många av de hundratals andra oljeplattformarna i Nordsjön kommer att lämnas kvar i framtiden.

Shell har utrett frågan i 10 år

Nu säger Sveriges miljö-, och klimatminister Isabella Lövin (MP) att även Sverige är kritiska till Shells planer. 

– Jag är oroad över vilka långsiktiga konsekvenser det skulle få om en sån här plattform får stå kvar utan åtgärder i ettusen år. Ett långsamt oljeläckage kan skada lokala ekosystem, säger hon. 

Bilder från Greenpeace demonstration i måndags. Svenska aktivister fanns på plats.
Foto: Marten van Dijl / Marten van Dijl / Greenpeace

Under fredagens möte kommer Sverige ha två representanter på plats. De ska driva Sveriges kritiska linje mot Storbritannien. 

– När vi gör oss kvitt oljeberoendet kommer många olje- och gasplattformar behöva avvecklas framöver. Då är det viktigt att vi gör upp med gamla miljösynder i stället för att lämna det till kommande generationer att städa upp och principen ska vara att förorenaren betalar, säger Isabella Lövin. 

Shell själva vill inte kommentera mötet, men har i ett officiellt uttalande sagt följande: 

”Som en del i en hårt kontrollerad process där olika regeringar, Shell och vår partner ExxonMobil deltagit, har vi lagt 10 år på djupgående research av avvecklingen av oljeplattformarna i Brent. Vår rekommendation är ett resultat av mer än 300 vetenskapliga och tekniska studier. De har i sin tur granskats av en fristående grupp eminenta forskare för att säkerställa att efterforskningarna var korrekta och att alla avvecklingsmöjligheter var noga utredda.”

Efter OSPAR-mötet har Storbritannien två veckor på sig att fatta ett beslut om de avvecklade oljeplattformarna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.