Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Sverige är ett land som många lyssnar på”

Mattias A Klum fotar gärna nära naturen – här med ett gäng nyfikna surikater. Foto: Privat
Clownfisk i sin anemon, Indonesien. Foto: Mattias Klum

Svenska naturfotografen Mattias A Klum – är aktuell med en ny bok.

Tillsammans med schimpansexperten Jane Goodall har han skapat ”en evighetskalender”, och hoppas med den kunna sprida ett miljöengagemang.

– Till slut börjar naturen skicka fakturor tillbaka, säger han.

I flera år har naturfotografen Mattias A Klum, 50, planerat att skapa ”en sorts evighetskalender” med 84-åriga Jane Goodall – en av världens främsta (och mest berömda) schimpansexperter. 

Under måndagen släpps ”Perpetual Calender of Life”, vilket på svenska översätts till ungefär: ”Livets oändliga kalender”.

Kalenderboken innehåller många unika bilder. Här är en isbjörn med sina ungar. Foto: Mattias A Klum

– Det kan vara vardagliga saker, som att tvätta bilen på uppfarten. Det är inte bra, för då rinner det i väg oljerester, asfaltsrester och kemikalier som förorenar vårt vatten. Då är det bättre att åka till en mack som tar hand om vattnet, säger han

”Ett land som många lyssnar på”

Mattias A Klum menar att Sverige har en viktig roll i det globala miljöarbetet.

– Vi är ett land som många lyssnar på. Man får ofta höra det utomlands: ”Oh, you’re from Sweden, congratulations.”

En ung gorilla på sin mammas rygg. Foto: Mattias A Klum

Han berättar att han ofta fått komplimanger för Sverige under sina många utlandsresor – och menar att vår roll som ett gott föredöme är viktig för andra länder som inte har kommit lika långt.

– Som svensk kan man känna: ”Det är ändå Indien, Kina och USA som ställer till det. Det spelar väl ingen roll vad lilla Sverige gör”.

Hur har du själv märkt av klimatförändringar under dina resor?

– Oj, jättemycket. Allt från smältande glaciärer till hela korallrevsområden som har blekts. Jag har jobbat som fotograf i 33 år, så jag har kunnat följa saker under tid.

”Landskap som ligger nära hjärtat”

Kalenderboken är fylld av naturbilder från några av planetens mest avlägsna platser – allt för att ”fira den biologiska mångfalden på jorden”.

– Den innehåller också några landskap som ligger mig extra varmt om hjärtat – varvat med Janes citat och tankar från hennes väldigt långa karriär.

Hur har det varit att jobba med Jane Goodall?

– Jane är fantastisk. Hon är 84 år gammal och outtröttligt engagerad. Hon är en otroligt värdig och mjuk person – en av de människorna som inspirerar till eftertanke, klokskap och respekt för den värld vi lever i.

Pingvin på Antarktis. Foto: Mattias A Klum

”Naturen börjar skicka fakturor”

Även om Mattias A Klum känner sig hoppfull inför framtiden betonar han att miljöproblemen inte bara påverkar naturen – utan även vårt eget samhälle.

– Till slut börjar naturen skicka fakturor tillbaka till ekonomin i form av algblomning, bottendöd, översvämningar, torka och så vidare, säger han och fortsätter:

– Det är därför det är bra med en generell vördnad och respekt för den livgivande och fullständigt enastående natur vi har runt oss – oavsett om det är i Sverige eller någon annanstans i världen.

 

 

Det här är Mattias A Klum

Mattias A Klum, 50, är en svensk fotograf, filmare, föreläsare och författare med fokus på miljöarbete.

 

Han blev den första svensken att pryda omslaget till National Geographic med en av sina bilder – och har sedan dess fått göra det ytterligare tolv gånger.

 

Mattias A Klum jobbar med hustrun Iris Alexandrov Klum i parets konstnärsstudio, och är aktull med boken ”Perpetual Calender of Life” – hans femtonde bok.

 

Inom kort släpps även naturfilmen ”Havets Öga” – som är filmad både ovanför och under Östersjöns blågröna vågor.