Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskt flyg kan flygas på skogsrester enligt forskare

Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Svenskt flyg kan flygas på biobränsle från skogsrester, enligt forskare.

– Våra skogsrester täcker teoretiskt mer än väl behovet, säger Fredrik Granberg, projektledare vid energiteknik, Luleå tekniska universitet till SVT

Svenskt flyg kan snart drivas av skogsrester i stället för fossilt bränsle, i alla fall om man ska tro forskare vid Luleå tekniska universitet.

Enligt en förstudie kan flygplan flygas med biobränsle som tillverkats av skogsindustrins restprodukter – exempelvis grenar och rötter, rapporterar SVT Norrbotten.

– Vi vet tillverkningstekniker som fungerar och vi vet att tillgången på restprodukter av svensk skog är mycket stor, säger Fredrik Granberg, projektledare vid energiteknik, Luleå tekniska universitet till SVT.


LÄS MER: Världsmästaren väljer bort flyget – ska bli helt fossilfri 

Kan ligga nära i framtiden

Ett skifte till det nya drivmedlet kan ligga nära i framtiden, enligt forskarna.

– Vi har hittat en lösning där dagens bränsle för inrikesflyget i Sverige i en nära framtid kan bytas ut mot bioflygbränsle producerat av svensk skogsråvara, säger Fredrik Granberg till SVT.


LÄS OCKSÅ: Jens Liljestrand: Jag är trött på att visa mitt barn en döende värld 

Bränslet tas fram genom att biomassa förgasas i kombination med en förvätskningsprocess – en så kallad Fischer Tropsch-syntes. Förstudien genomfördes med bland annat IVL, Svenska miljöinstitutet. 

Ett planerat pilotprojekt ska ge tillräckligt mycket bränsle för att utföra kommersiella inrikesflygningar. 

Nu letar universitet efter finansiering till projektet, som uppskattas kosta runt 150 miljoner kronor, skriver rapporterar SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.