Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna skeptiska till klimatförändringar

Skillnaden på klimat och väder
80 000 deltagare i 40 länder deltog i studien.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
För de allra flesta människor är klimatförändringar allvarligt, visar ny studie.
Foto: BERT ÖHMAN
Resultatet visar på skillnader mellan länderna.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Skepsisen mot klimatförändringar är näst störst i Sverige, visar en ny undersökning från Oxford University.

Nio procent tar inte klimatlarmen ”seriöst alls” – jämfört med genomsnittet på tre procent för världen.

För de allra flesta människor är klimatförändringar allvarligt och viktigt att bry sig om. Det visar en färsk undersökning från Oxford University's Reuters Institute som omfattar över 80 000 deltagare i 40 olika länder.

Nästan sju av tio i undersökningen tycker att klimatförändringarna är ett ”mycket, eller extremt allvarligt problem”. Färre än tre procent svarar att de inte anser det som något seriöst överhuvudtaget, och 19 procent är något oroade.

https://datawrapper.dwcdn.net/24BwZ/5/

Skepsisen näst störst i Sverige

Men resultatet visar också på skillnader mellan länderna. 

Omkring 90 procent av deltagarna i Chile, Kenya och Sydafrika tar klimatfrågan som ett mycket eller extremt allvarligt problem. Medan hälften eller färre av deltagarna från länder som Sverige, Norge och Nederländerna, tycker att det är ett allvarligt problem, visar undersökningen.

På frågan ”Hur allvarligt tycker du problemet är, om alls, kring klimatförändringar?, visar det sig att skepsisen eller likgiltigheten är högst i länder som Sverige och USA. I Sverige svarar nio procent ”inte seriöst alls”, medan genomsnittet för länderna på frågan ligger på tre procent.

https://datawrapper.dwcdn.net/vZ6Va/6/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.