Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskar kritiska till AP- fondernas investeringar

Sasols anläggning i Secunda är världens största enskilda utsläppare av växthusgaser. 2017 var utsläppen 57,3 miljoner ton växthusgaser – 4,6 miljoner ton mer än vad hela Sverige släppte ut samma år.
Karin Lexén är Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Foto: Naturskyddsföreningen
Hälften av svenskarna vill att AP-fonderna slutar investera i fossilbolag.
Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Hälften av svenskarna vill att AP-fonderna slutar investera i fossilbolag.

Det visar en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Naturskyddsföreningen.

– Svenska folket vill inte att deras pensionspengar ska investeras i verksamhet som eldar på klimatkrisen, utan i verksamhet som försöker lösa den, säger generalsekreteraren Karin Lexén i ett pressmeddelande.

Många svenskar är kritiska till de statliga AP-fondernas placeringar. 

Enligt undersökningen av Kantar Sifo/ Naturskyddsföreningen vill 51 procent att AP-fonderna slutar investera i fossilbolag. 67 procent anser också att det är mycket eller ganska viktigt att deras pensionspengar investeras på ett klimatmässigt hållbart sätt.

Bara 26 procent tycker att AP-fonderna borde fortsätta investera i kol, olje- och gasbolag.

– Det här är en tydlig signal från svenska folket. Genom att överge fossila bolag och i stället satsa mer på klimatsmarta investeringar blir AP-fonderna ett föredöme i omställningen och kan visa vägen för resten av finansbranschen, säger Karin Lexén i ett pressmeddelande.

Kritiken mot AP-fonderna

I nuläget har AP-fonderna placeringar värda drygt 15 miljarder kronor i 66 av världens 200 ledande fossilbolag, enligt Naturskyddsföreningen.

De har tidigare kritiserat investeringarna, och hävdat att AP-fonderna bryter mot regeringens miljökrav som infördes i januari 2019. Reglerna innebär att fonderna måste ta hänsyn till miljö och etik – även om den främsta uppgiften är att få avkastning.

Och sedan dess har några förändringar skett.

Senast i fjol valde Första och Andra AP-fonden att dra sig ur bolag som utvinner och framställer fossila bränslen. Andra AP-fonder har samtidigt hävdat att investeringarna i fossilbolag ger en möjlighet att påverka verksamheten från insidan.

Så gjordes undersökningen

Kantar Sifo har på uppdrag av Naturskyddsföreningen frågat svenskarna om de anser att AP-fonderna borde sluta investera i fossilbolag, och om det är viktigt att pensionspengar investeras på ett klimatmässigt hållbart sätt. Totalt svarade 1 525 svenskar på undersökningen.


På frågan om AP-fonderna ska sluta investera i kol-, olje och gasbolag blev svaren följande:

Ja: 51 procent

Nej: 26 procent

Vet ej: 23 procent


På frågan om det är viktigt att pensionspengar investeras på ett klimatmässigt hållbart sätt svarade svenskarna så här:

Mycket viktigt: 25 procent

Ganska viktigt: 42 procent

Ganska oviktigt: 20 procent

Mycket oviktigt: 7 procent

Vet ej: 6 procent

Se mer

Klimatforskaren Johan Rockström i intervju om coronapandemin, ekonomin och oron över omställningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.