Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska utsläppen för höga – riskerar ödelägga klimatmålen

Koldioxid är en växthusgas som kan öka den globala uppvärmningen. Här syns SSAB i Oxelösund.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Naturvårdsverket uppmanar människor att skära ned på sitt flygande för att rädda klimatet.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

De svenska klimatmålen riskerar att gå om intet.

Nu larmar Naturvårdsverket – efter att nya siffror visar att utsläppen minskar med mindre än en procent jämfört med året innan.

– Det går alldeles för långsamt, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket.

Ledare från hela världen möts under veckan i polska staden Katowice för att diskutera hur den globala uppvärmningen ska stävjas.

Samtidigt kommer en ny larmrapport från Naturvårdsverket – som visar att de svenska utsläppen i nuläget minskar i så låg takt att de uppsatta klimatmålen som riksdagen antog 2017 inte kommer att uppfyllas.

– När ekonomin går bra så ökar utsläppen främst i industrin, men vi behöver minska utsläppen i alla sektorer. Läget är väldigt allvarligt, säger Jonas Allerup.

Utsläppen bör minska med åtta procent om året

Utsläppen inom Sverige var 52,7 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2017. Det motsvarar en minskning om 0,5 miljoner ton – mindre än en procent – jämfört med 2016. 

Det långsiktiga klimatmålet som riksdagen kommit överens om innebär att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. För att nå dit bör utsläppen minska med mellan fem och åtta procent per år.

– Politikerna behöver komma med fler förslag på åtgärder, näringslivet behöver också ställa om snabbare men även vi som individer kan göra väldigt mycket för att få ner vår egen klimatpåverkan, säger Jonas Allerup.

Naturvårdsverket: Skär ned på flygresor

Han fortsätter:

– Kan man skära ned på sitt flygande gör man en stor klimatinsats, även köttet har en stor klimatpåverkan så där kan man göra mycket och sen är det transporter där man kan välja kollektivt.

Utsläppen inom Sveriges gränser motsvarar 5,2 ton per person. För att nå målen i det internationella Parisavtalet behöver det globala genomsnittet minska till ett ton per person år 2050 och minska till en nivå om tre till fyra ton 2030.  

Ny studie: Bli av med din utmattning på 12 veckor

Svenska forskaren: ”Jag är förvånad över resultaten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.