Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska Thilde tar fram ny klimatpolitik i EU

I helgen presenterar Thilde Karlsson, 21, EU-medborgarnas vision för den framtida klimatpolitiken vid Europarlamentet i Strasbourg.
Foto: Privat.
Europaparlamentet i Strasbourg.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
För Thilde, som är uppväxt på utanför Karlskrona i Blekinge, känns förslag som bättre tillgång till internet och kollektivtrafik på landsbygden särskilt viktiga.
Foto: Privat.

Som en av 200 utvalda EU-medborgare fick Thilde Karlsson, 21, chansen att påverka den framtida klimatpolitiken i en ny satsning. I helgen ska hon presentera medborgarnas rekommendationer vid Europaparlamentet i Strasbourg – inför hundratals av EU:s toppolitiker och experter.

Thilde Karlsson, 21, blev utlottad till att delta i en medborgarpanel som tagit fram nya klimatrekommendationer till EU. Panelen är en av fyra som initierats inom ramen för ”Konferensen om Europas framtid” – som ska ge helt vanliga medborgare en bättre chans att påverka EU-politiken. 

Det är 200 deltagare från EU:s 27 medlemsländer som har tagit fram 51 rekommendationer för hur de vill se EU:s klimatpolitik utvecklas. Efter att ha blivit utsedd till en av medborgarpanelens ambassadörer ska nu Thilde Karlsson från Karlskrona presentera rekommendationerna på Framtidskonferensens plenarförsamling i Strasbourg, där hundratals företrädare för EU-institutionerna samlas den 21-22 januari. 

Trodde först att det var ett skämt

Thilde Karlsson, som till vardags studerar till förskolelärare, hade för ett år sen knappt kunnat drömma om att hon snart ska presentera klimatpolitik i Europaparlamentet. När SIFO ringde och frågade om hon ville representera Sverige på panelen trodde hon först att det var ett skämt. 

- Jag trodde att nu är det någon som försöker lura mig. Men sen ringde pappa och sa att han kollat upp det och att det faktiskt var på riktigt, säger Thilde Karlsson.

I franska medier har hon blivit jämförd med landsmannen Greta Thunberg – och likt Thunberg anser hon att politikerna gör alldeles för lite för klimatet i dag. Men hon tror ändå att initiativ som detta gör skillnad. 

- Om politikerna bara tar tag i 10 eller 20 av dom här förslagen som vi har kommit fram till tycker jag att det är väldigt bra. 


Några av medborgarpanelens 51 råd till EU

- Bättre levnadssätt: Bidrag för ekologiskt jordbruk, höja standard på matkvalitet, investera i cykelvägar, grönare städer, livscykelmärkta produkter, minska bekämpningsmedel i jordbruk, utökade djurbevaringsområden och nyplantering av skog. 

- Säker och hälsosam mat: Slut med plastförpackningar, fasa ut intensiv köttuppfödning, hårdare kontroll för antibiotika i djuruppfödning, märka produkter med hormoninnehåll, skatta förädlade livsmedel, förlänga produkters livslängd genom minskad skatt för reparationsföretag, klimatvänligare fabriksproduktion, begränsa försäljning av icke-hållbara produkter, utöka pant för inreförpackningar.

- Minska på skräpet: Öka på cirkulär ekonomi, styra användningen av miljövänliga förpackningar. 

- Rättvisa produkter och konsumtion, jämlik tillgång: Lagstadga tillgång till förmånlig, lokal mat, finansiera forskning och utveckling av hållbara produkter, reglera klädbranschen för att öka på hållbart mode.

- Förnybar energi: Obligatoriska koldioxidfilter på kolkraftverk, minska på intensivt djurjordbruk, böter för förorenande organisationer, bättre information på nätet, minska på importerade icke-ekologiska produkter.

- Miljövänlig transport: Utveckla järnvägar mellan EU-länder, främja elfordon. 

- Bättre vård och hälsa: Standardisera vården, löner och arbetstider inom EU, standardisera vårdkvalitet och kostnad inom EU, utökar finansiering av hälsoforskning, etablera ”hälsovecka”, sluta skatta mensprodukter, införa mer utbildning om psykisk hälsa och sexuell kunskap, standardisera och göra tandvården billigare, gratis första hjälpen-kurser inom EU. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.