Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska solpaneler kopplas till tvångsarbeten i Kina

Bilden är tagen i december 2018 i samband med tidningen The Guardians undersökning om omskolningsläger för uigurer i Xinjiang.
Foto: LILY KUO/EYEVINE / EYEVINE/IBL
60 procent av solpanelerna kommer från Kina.
Foto: COLOURBOX
Vattenfall.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vattenfalls solceller på svenska tak kan ha tillverkats med tvångsarbete i Xinjiangregionen i Kina.

– I princip alla solpaneler har kopplingar till Xinjiang på ett eller annat sätt. Det här är ett problem för hela industrin, säger Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld till Sveriges Radio Ekot.

Den kinesiska staten har där upprättat stora läger för folkgruppen uigurer och andra muslimska minoriteter. 

Människorättsorganisationer har uppskattat att över en miljon personer har förts bort till lägren, där många vittnat om tvångsarbete och brott mot mänskliga rättigheter.

Kina hävdar att det handlar om ”arbetsmarknadsprojekt”. 

Det kinesiska bolaget Jinko, som producerar solcellspaneler, är en del av det projektet, rapporterar Ekot.

Och de panelerna hör till svenska Vattenfalls bästsäljare, enligt radion.

– Tvångsarbete accepterar vi självklart inte, och vi jobbar ju nu för att förstå hur vi kan säkra att det finns solpaneler som inte har koppling till Xinjiangprovinsen, säger Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld till SR.

60 procent kommer från Kina

Förra året kom över 60 procent av världens solceller och solpaneler från Kina. Och det är en ny rapport från den amerikanska konsultfirman Horizon som visar att världens ledande tillverkare har kopplingar till tvångsarbete i Xinjiang.

– Vi blev förvånade att ingen verkade ha analyserat riskerna med tvångsarbete i solcellsproduktionen, säger Nathan Picarsic, en av rapportförfattarna, till radion.

Underleverantören säger att det inte finns några ”hårda bevis” för en koppling till omskolningslägren

Se mer:

Magnus Fiskesjö om interneringslägren för uigurer i nordvästra Kina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.