Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska politiker: ”Vi kan flyga mer”

Kan vi flyga mer? Forskningen säger nej, men svenska politiker är splittrade i frågan. På bilden syns ett av SAS Boeing 737-700 flygplan på väg ner för landning på Arlanda.Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Forskarna har varnat för att vi måste flyga mindre för att nå upp till FN:s klimatmål. 

Men svenska politiker tycks inte hålla med vetenskapen, enligt en enkät av Svenska Dagbladet.

En majoritet av riksdagspolitikerna som besvarat enkäten anser att svenskarna kan flyga mer.

Forskare menar att det är nödvändigt att dra ned på flygandet för att klara FN:s 2-gradersmål. Målet handlar om att den genomsnittliga temperaturen på jorden inte ska stiga mer än två grader mellan år 1900 och 2100.

– Att fortsätta med den ökningstakt som vi har nu är inte möjligt. Det skulle innebära en fördubbling av flygtrafiken inom 15–20 år, säger KTH-forskaren Jonas Åkerman som fördjupat sig i flygfrågan, till SvD. 

SvD har frågat svenska politiker om vi kan flyga mer än vi gör i dag. En majoritet, närmare 6 av 10, av de 170 riksdagsledamöter som besvarat enkäten anser tvärtemot forskningen att svenskarna kan flyga mer. 4 av 10 svarar ja om vi får en ökad inblandning av biobränsle.

 

LÄS MER: Att sluta flyga räcer inte för att rädda klimatet

SD och allianspartierna är mest positivt inställda till ett ökat resande med flyg. På bilden syns ett svenskt pass framför en självbetjäningsautomat för incheckning på Stockholm Arlanda Airport.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

SD och alliansen tror på ökat flygande

Bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet är tydliga med att vi måste flyga mindre. De partier som är mest positivt inställda till flygets framtid är Sverigedemokraterna och allianspartierna. Inom Centerpartiet har däremot 20 av 21 svarande angett att det krävs mer biobränsle för att öka flygandet. Alla de moderata riksdagsledamöterna som besvarat enkäten anser att vi kan flyga mer och varannan vill se mer biobränsle. 

Liberalerna och Socialdemokraterna är däremot mer splittrade. 20 av 47 svarande Socialdemokrater kräver mer biobränsle, medan 25 personer anser att vi måste flyga mindre.

Forskaren Jonas Åkerman menar dock att mer biobränsle inte räcker förr att lösa flygfrågan.

– Enligt den forskning som finns räcker biodrivmedlet nätt och jämnt till vägsektorn 2030, men då blir ingenting över till flyg, sjöfart och arbetsmaskiner, säger han till SvD.

 

LÄS MER: Världsmästaren väljer bort flyget – ska bli helt fossilfri

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.