Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska 15-åringen var på klimattoppmöte: ”Nervös”

En kasse av ekologisk bomull måste användas 20 000 gånger för att bli kvitt all klimat- och miljöpåverkan.
Raman Hirori och Emanuel Mourad med en lärare från Ecuador emellan sig. Foto: Privat
Tallar i en skog i Uppland. Foto: TT NYHETSBYRÅN / FREDRIK SANDBERG

135 studenter och 100 lärare från 70 olika länder.

15-åringarna Emanuel Mourad och Raman Hirori från Linköping fick tillsammans med sin lärare åka till Finland för det stora klimattoppmötet World summit of students for climate.

– Jag var nervös och undrade hur alla skulle vara, men vi blev som en familj, säger Emanuel.

WSSC, World summit of students for climate, är ett internationellt toppmöte som anordnas av ENO Schoolnet med stöd av bland annat Helsingfors stad och det finska miljödepartementet.

Elever och lärare från 70 olika länder från hela världen åkte till Finland för en veckas jobb mellan 29:e maj och 5:e juni – för att få fram ett klimatavtal som skolor kan skriva under.

15-åringarna Emanuel Mourad och Raman Hirori, som går i åttonde klass på Tornhagsskolan i Linköping, fick tillsammans med sin lärare åka till det svenska grannlandet i öst.

– Det var väldigt intressant. Man fick lära sig mycket om konsekvenserna av våra klimatval, säger Raman Hirori.

Sitter i hållbarhetsråd

De tog färjan till Finland.

– Vi vill minska vårt klimatavtryck. Vi tänkte att ”man kan ju inte åka till ett klimatmöte i flyg”, säger Emanuel Mourad.

Anledningen till att just Emanuel och Raman fick åka är att Linköpings kommun och Joensuu kommun – där en del av mötet ägde rum – är vänorter. Dessutom sitter åttondeklassarna i Tornhagsskolans hållbarhetsråd.

Emanuel och Raman fick likt alla andra ländernas representanter lyfta fram hur klimatförändringarna har märkts av mest i deras land. Ett av exemplen som Emanuel och Raman tog upp var torkan under fjolårets sommar.

– Vi hade grillförbud i Östergötland och i många delar av Sverige kunde man inte vattna med vattenslang på grund av vattenbristen, säger Emanuel.

Från andra delar av världen fick de höra om ännu allvarligare väderrelaterade händelser.

– Det var brist på mat i Sydamerika till exempel, och i Asien är det orkaner, säger Raman Hirori.

– Eleverna därifrån är väldigt rädda, fortsätter han.

”Jag var nervös”

När eleverna kom till Finland fick de jobba i blandade grupper, med både elever och lärare från olika länder. Vilket var bra, tycker Emanuel.

– Det var människor från alla delar av världen. Jag var nervös och undrade hur alla skulle vara, men vi blev som en familj, berättar han.

Men det var också hårt jobb varje dag. Uppgiften för eleverna var att ta fram ett klimatavtal som sträcker sig mellan 2019 och 2025 och kan undertecknas av flera skolor.

Bidrar med träd

Hittills har 370 skolor skrivit på avtalet, berättar Emanuel. Avtalet innebär bland annat att eleverna bidrar med en euro per person, som går till att elever i andra fattigare skolor kan plantera träd. Träden suger upp koldioxid och kan därmed minska klimatförändringarna.

I avtalet åtar sig eleverna också att återvinna mer, att sluta använda engångsplastartiklar samt att utbilda sina klasskamrater om klimatförändringarna.

Under veckan kom Finlands president Sauli Niinistö kom på besök och pratade med eleverna. Eleverna fick också åka till en nationalpark och plantera träd.

Raman Hirori berättar att klimatfrågan har blivit mer på allvar för honom efter resan.

– Nästa gång jag är på väg att slänga en plastbit på marken kommer jag att tänka om.