Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk handel sågar höjd skatt på plastpåsar: ”Dåligt förslag”

Per Bolund om plastpåseskatten: ”Intäkter ska gå till att rensa upp i naturen”
Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, i Aktuellt.Foto: SVT
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill höja skatten på plastpåsar för att minska miljöpåverkan.

Men Svensk Handel anser att regeringen gör fel – och att en skattehöjning inte kommer att lösa problemen.

– Det här är ett dåligt förslag, sade Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, till finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i Aktuellt.

Priset för en plastpåse kan bli närmare sju kronor. På frågan om varför just plastkassarna ska beskattas hårdare när även tyg- och papperskassar lämnar ett stort miljöavtryck svarade Per Bolund:

– Det gäller att hålla isär olika miljöpåverkan. När vi pratar om just nedskräpning är plast ett specifikt problem. Det hamnar i naturen och är svårt att bryta ner. Ett 50-tal länder har redan den här typen av skatt eller avgift på plastkassar. Så det är ett globalt fenomen och det beror just på att vi måste ta ett globalt ansvar. Det kan vi inte smita från i Sverige.

Plastpåsar kan komma att kosta närmare sju kronor.Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

”Jag tycker inte det här är trovärdigt”

Men finansmarknadsministern fick mothugg av Mats Hedenström:

– Det handlar inte om att vi ska smita från något ansvar, och det tycker jag inte att vi gör. Jag får nästan känslan av att du talar mer i egenskap av biträdande finansminister, och jaga intäkter och ytterligare skattepålagor, än som miljöpartist. Det här tror jag inte är den enskilt viktigaste åtgärden för ska vi lyckas att gemensamt ändra konsumtionsmönster och beteendemönster, då måste vara trovärdigt. Och jag tycker inte det här är trovärdigt, det här är ett dåligt förslag, sade Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, i Aktuellt.

Per Bolund svarade:

– Det är långt ifrån det enda förslaget vi driver för att minska problemet med nedskräpning och en förstörd miljö. Det är så klart inte en fråga om finansiering, säger Per Bolund.

Nya skatten på plastkassar: ”Det blir dyrare”